Жители и гости на Мюнхен, нетърпеливи да посетят първия Октоберфест от 2019 г. насам, рано тази сутрин се наредиха на дълги опашки, часове преди откриването на прочутия бирен фестивал в баварската столица. 

Още в пет часа пред шатрите се бяха струпали мъже и жени, облечени в традиционни баварски носии, макар че първото буре с бира ще бъде отворено късно следобед. Малцина носеха предпазни маски, а някои от посетителите сякаш вече бяха изпили първите си питиета, отбелязва ДПА.

Колкото по-рано пристигне човек на празника, толкова по-добри шансове има да се настани в някоя от по-популярните шатри. Част от нетърпеливите първи  посетители трябваше обаче да издържат на неособено хубавото време. Мъже, обути в къси кожени панталони, чакаха откриването на фестивала цяла нощ, въпреки че температурите паднаха до 10 градуса и от време на време валеше.  

Октоберфест е най-масовият народен празник в света. Той се провежда ежегодно от 1810 г. насам (с 24 изключения, заради холера, война и хиперинфлация), и събира няколко милиона души от цял свят.

БТА