До края на септември, в максимално кратки срокове, на земеделците ще бъде разплатена помощта, свързана с негативното икономическо влияние от войната в Украйна. Това каза днес пред журналисти заместник-министърът на земеделието Крум Неделков, който бе гост на 16-ото Национално изложение по животновъдство край Сливен. "Наистина моментът е много тежък и те имат нужда от солидната подкрепа на държавата", посочи той.

По схемата за помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие от войната в Украйна се очакват над 426 млн. лв., от тях над 200 милиона лева за сектор "животновъдство".

При откриването на изложението Неделков подчерта, че форумът е с петдесетгодишна история и на него се представя най-доброто от българската селекционна дейност. В изложението са представени над 550 елитни животни. То продължава с демонстрации с овце, говеда и коне, парад на наградените животни, изложба на носителите на европейски и световни титли за 2022 от породата Българско овчарско куче, фермерски базар и други.

БТА