Август. Слънцето тъкмо започва да се потапя към морския хоризонт, а въздухът става поносим. Туристите започват лека- полека да пъплят из центъра на градчето. А в него, точно в самия му център, ги посрещат звуците на жива музика, идваща от  малко дървено барче с необичайно име – "Ел Чирингито".

Вярно, барът не е точно до морето, но е на морето - в Лозенец. А обстановката и напращелият мустак на единия от барманите, коктейлите с цветни украшения и прохладата създават усещане за близост с морския бриз. Всъщност, именно барманите са и собствениците на заведението. Наско е актьор и стендъп комик, Ангел - кореняк лозенчанин, мигрирал заради жена и бизнес към по-западните части на страната. 

Ангел и Наско.

 

Как точно двамата се срещат в живота остава мистерия неразгадана, но напълно ясно е какво ги събира и до днес заедно - мисията да превърнат своя "Ел Чирингито" в своеобразна сцена за изгряващи български таланти. И го правят доста успешно.

"Моята мечта беше това място да бъде сцена за малки концерти и това се случи. От началото се притеснявах дали някой би се съгласил да свири в бара, но стигнахме до момента, в който самите музиканти ни търсят", разказва ни Ангел. 

Особеното е, че тук идват млади таланти, някои от тях напълно непознати за българската сцена. Лозенец, морските вечери и барът на Наско и Ангел са сред техните първи сцени. Тук идват, разбира се, и вече утвърдени изпълнители, макар че е добре да не очаквате да чуете нещо от "утвърдения" по нашите географски ширини жанр. 

Вероятно за изпълнителите подкрепящ ефект оказва и обстановката. Дървото, свободата наоколо, липсата на прекалено много маси и заграждения създават усещането за друг тип спектакъл, не за поредното "участие". Разбира се, тук голяма роля имат и зрителите, които никога не плащат билети. Те просто идват, купуват си коктейл или друга напитка от бара и сядат наоколо. Има ги по масите, има ги по пейките, има ги по земята, май видяхме един и на дърво...

Тази обстановка обаче трябва да се финансира някак. "Ел Чирингито" привлича не само с музика, но и със здравословна храна - в менюто присъстват най-различни лимонади, фрешове, смутита  и сурови десерти – всички приготвени с подбрани продукти. Ангел споделя, че именно така "Чирингито" намира път към сърцето на своите верни клиенти.

"Чирингито отвори през 2014 година. Идеята беше за малък стрийт бар, който да не е претенциозен, но да има някаква идентичност. Избрах фокусът на бара да бъде предлагането на фрешове и лимонади. Оказа се, че съм покрил специфична ниша и с годините барът спечели своите клиенти. Те му позволиха да се утвърди като разпознаваем и да мине успешно през турболентните моменти", продължава разказа си Ангел. 

И сега ще попитате за благотворителната страна на алкохола? Има я, има я, макар да не е точно онази благотворителност, която си представяте. Но определено усещането на барманите към клиентите и техните предпочитания към спиртните напитки творят благини. "Ел Чирингито" предлага огромен брой крафт бири и уискита от най-високо качество. Има представители и от всеки ценови клас. 

Препоръчваме обаче коктейлите. И не просто това, ами препоръчваме да се оставите в ръцете и усета на Наско за вашия коктейл - той знае по-добре от вас какво обичате, повярвайте ни. А какво по-приятно от мустакат барман, дървен бар на морето, коктейл в ръката и музиката, която обичаме. На живо. 

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).