Британската кралица консорт Камила отдаде почит на Елизабет Втора - "самотна жена", която трябваше "да намери своята собствена роля" в един свят, управляван от мъже, предаде Франс прес.

В интервю за Би Би Си тя си спомни за "големите сини очи" и "незабравимата усмивка" на покойната кралица.

"Трябва да е било много трудно да бъде самотна жена. Не е имало жени премиери или президенти (когато Елизабет Втора става кралица - бел. ред.). Тя е била единствената, затова мисля, че е намерила сама своята собствена роля", заявява кралицата консорт в своето първо интервю след кончината на Елизабет Втора на 8 септември.

75-годишната Камила разказва с умиление за "тези прекрасни сини очи, които, когато тя се усмихваше, правеха лицето ѝ да свети".

"Винаги ще си спомням нейната усмивка. Тази усмивка е незабравима", казва кралицата консорт в интервюто, чиято пълна версия ще бъде излъчена по Би Би Си днес, преди цяла Великобритания да запази минута мълчание в памет на Елизабет Втора в 20 ч. (22 ч. българско време), информира БТА.

Дълго време недолюбвана от британците, които я обвиняваха, че е разбила семейството на Чарлз и принцеса Даяна, Камила постепенно спечели тяхното благоволение, със своята активна ангажираност за каузи като борбата против насилието срещу жените и за насърчаване на четенето, отбелязва АФП. Елизабет Втора, която не присъства на сватбата й с Чарлз през 2005 г., даде едва през февруари тази година своето съгласие Камила да стане кралица консорт, когато му дойде времето.

Докато миналата година по-малко от половината от британците искаха Камила да стане кралица, то ново проучване, публикувано във вторник, показа, че вече 53 процента от тях са на това мнение, а само 18 на сто са против.

Осемте внуци на мълчаливо бдение

Осемте внуци на покойната британска кралица Елизабет Втора се събраха днес край ковчега ѝ на мълчаливо бдение, предаде АП, информира БТА.

Към синовете на новия крал Чарлз Трети - принцовете Уилям и Хари, се присъединиха шестимата им братовчеди: Зара Тиндъл и Питър Филипс - деца на принцеса Ан, дъщерите на принц Андрю - принцесите Биатрис и Юджини, и децата на принц Едуард - Лейди Луиз Уиндзор и Джеймс, виконт Севърн.

Принц Уилям, който вече е престолонаследник, стоеше с наведена глава край ковчега откъм главата, а брат му, принц Хари - от другата страна. Синовете на крал Чарлз Трети, които са военни ветерани, бяха във военни униформи.

Докато внуците на покойната кралица стояха на бдение, хората продължаваха да преминават покрай нейния ковчег, за да ѝ отдадат последна почит, запазвайки мълчание.

Принц Хари, който е служил в Афганистан като офицер от британските въоръжени сили, носеше цивилни дрехи по време на пренасянето на ковчега на Елизабет Втора от Бъкингамския дворец до Уестминстър Хол в сряда, тъй като вече не изпълнява задължения като член на кралското семейство. Крал Чарлз Трети обаче е поискал от двамата си синове да носят на бдението своите военни униформи.

Дъщерите на принц Андрю отдадоха почит на своята "любима баба".

"Ние, подобно на мнозина, мислехме, че ще бъдеш тук вечно. И ни липсваш ужасно на всички нас. Ти беше нашият матриарх, пътеводител, нашата любяща ръка и гръб, който ни водеше през този свят. Научи ни на толкова много и ние ще пазим тези уроци и спомени завинаги", написаха принцесите Биатрис и Юджини.