При руски ракетен удар срещу летището в град Одеса е пострадала пистата и тя вече не може да бъде използвана, съобщиха от украинската армия, предаде Ройтерс, информира БТА.

"В резултат на ракетно нападение в Одеска област беше повредена пистата на летището в Одеса. Нейното по-нататъшно използване е невъзможно", гласи съобщението на въоръжените сили на Украйна.

Руската армия обяви в събота, че са поразени при ракетни удари 17 украински военни обекта и също така са разрушени команден пост и склад, използван за съхранение на ракети и артилерия. Военното министерство в Москва твърди още, че при въздушни атаки през деня са били убити над 200 украински военни и са били унищожени 23 бронирани машини. В изявлението не се споменаваше за нападение срещу летището в Одеса, посочва Ройтерс.

Руските сили днес удариха източния украински регион Донбас, но опитите им за завладяване на три района претърпяват неуспех, съобщиха още в събота от украинската армия, цитирана от Ройтерс.  

Руснаците се опитват да завладеят районите Лиман в Донецк и Сeверодонецк и Попасна в Луганск.

„Не успяват, боевете продължават“, заяви генералният щаб на украинската армия.

Размяна на пленници

Украйна е осъществила днес размяна на пленници с Русия и 7 войници и 7 цивилни се връщат у дома, обяви по-рано в онлайн пост вицепремиерката на страната Ирина Верешчук.

Сред освободените военнослужещи има и жена, която е бременна в петия месец, предадоха световните агенции, информира БТА.

Верешчук не уточни колко руснаци са били освободени в замяна.

От началото на руската инвазия двете страни на няколко пъти разменяха пленници.

В четвъртък Украйна каза, че Русия е предала 33 украински войници.

В интервю за Би Би Си вчера Верешчук обвини Русия, че е „депортирала“ голям брой цивилни през границата и ги използва като „заложници“. Тя уточни, че става дума за цивилни, за жени, за служители в местните съвети. 

Знаем, че  там има над 1000 заложници, като близо 500 от тях са жени, посочи украинската вицепремиерка.

Тя допълни, че хората са държани в затвори и центрове за временно задържане в Курск, Брянск, Рязан, Ростов, предаде Франс прес.