Голямата руска звезда Алла Пугачова се обърна с призив към руското министерство на правосъдието да я сложи в списъка с чуждестранни агенти. В кратко обръщение в Инстраграм тя заяви пълната си подкрепа за своя съпруг Максим Галкин, който е изявен противник на нападението на Русия в Украйна и който напусна страната си скоро след началото на войната. Преди два дни популярният тв водещ и артист беше обявен за чуждестранен агент, под което се разбира враг на властта в Кремъл. В обосновката за включването на артиста в списъка се посочва "извършване на политическа дейност“, а в информацията за чуждестранни източници - Украйна.

"Моля да ме причислите към чуждестранните агенти на моята любима страна. Аз съм солидарна с мъжа ми, честен, порядъчен и искрен човек, истински и неподкупен руски патриот, който иска родината ни да процъфтява, да има мирен живот, свобода на словото, както и да се сложи край на гибелта на нашите деца заради илюзорни цели, които превръщат страната ни в аутсайдер и които правят все по-тежък живота на сънародниците ни", написа Пугачова.

Тя беше дълги месеци извън страната, но преди около месец се върна в Русия.

Тогава Димитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, коментира, че "не съм чувал Алла Пугачова да казва нещо лошо за страната ни, докато съпруга й Максим определено го прави, така че с него явно няма да се разберем."

Не е ясно дали Пугачова все още е в Москва след това послание в Инстаграм.

Самият Максим Галкин също коментира включването си в списъка на "иноагентите" с видео, в което казва:

"Първо, не се занимавам с политика, второ, занимавам се с хумор - политическа сатира, и не само - вече почти 28 години. Смятам, че е мое право да избирам какво и как да осмивам - никога не съм бил на нечия страна. Относно финансирането от Украйна - да, когато съм имал участия там преди повече от 10 години съм получавал хонорари. И това е."