Лондонските транспортни власти се подготвят за пристигането на около един милион души за държавното погребение на кралица Елизабет Втора, предаде Асошиейтед прес.

Началникът на транспортната служба Анди Байфорд заяви, че след смъртта на кралицата на осми септември, общественият транспорт в британската столица е започнал да обслужва "огромен брой нови пътници", но утре се очаква пикът на натоварването, информира БТА.

В цялата страна ще бъдат предоставени 250 допълнителни услуги за придвижване по железопътната мрежа. Според Питър Хенди, който е ръководител на британската железопътна компания "Нетуърк рейъл“, утре ще се осъществи "най-голямата операция в обществения транспорт от олимпийските игри през 2012 г. насам",

Сутринта летище "Хийтроу" ще отмени над 100 полета, за да не допусне звукът от прелитащи самолети да смущава погребалната служба в  Уестминстърското абатство, както и полагането на ковчега ѝ в гроба в замъка Уиндзор. 

Летището в Западен Лондон съобщи, че мерките ще засегнат 15 процента от планираните 1200 полета.

"Безпрецедентно предизвикателство за сигурността"

Погребението на Елизабет Втора налага Лондон да организира най-голямата операция в сферата на сигурността, провеждана някога в британската столица, предаде Асошиейтед прес.

Кметът Садик Хан подчерта, че утрешната траурна церемония представлява безпрецедентно предизвикателство за сигурността, тъй като стотици хиляди жители и гости на града ще изпълнят централните му части, а списъкът с официални лица включва 500 души, сред които императори, крале, кралици, президенти, премиери и други лидери от целия свят.

"От десетилетия не е имало подобно струпване на толкова много световни лидери на едно място", заяви Хан.  

"Възможно е да има лоши хора, които искат да навредят на определени личности или на някои от световните ни лидери, така че работим изключително усърдно с полицията, службите за сигурност и с още много, много други, за да гарантираме, че погребението ще протече възможно най-гладко", добави още кметът на британската столица.

Стюарт Кънди, висш представител на лондонската полиция, каза, че изключително сложната полицейска операция е най-голямата по рода си в историята на Лондон и ще е по-трудна и от тази за олимпиадата през 2012 г.

Утре британската столица ще бъде охранявана от над 10 000 полицаи, като ще пристигнат подкрепления от цяла Великобритания. Стотици доброволци от въоръжените сили ще изпълняват организационни функции по маршрута на погребалното шествие. 

Това обаче е само най-видимата част от операцията по сигурността, която се ръководи от високотехнологичен център, разположен близо до моста "Ламбет" в района на парламента. 

Уличната канализация и кошчетата за отпадъци се проверяват и запечатват. Утре по покривите ще бъдат разположени полицейски наблюдатели, по улиците ще се движат служители на реда с полицейски кучета, река Темза ще бъде охранявана от военнослужещи от флота, ще има и конна полиция. 

Минута мълчания тази вечер

В 20 часа местно време тази вечер, Обединеното кралство запазва минута мълчание в памет на покойната кралица. Хората са приканени да направят това у дома, пред входа на жилището си, на улицата или на бдения и обществени събития, предаде Пи Ай Мидия/ДПА. Началото на минутата за размисъл ще бъде дадено със звъна на Биг Бен. Една минута по-късно, в 20,01 часа още един удар ще отбележи краят на минутата мълчание.

Принц Андрю беше последният член на кралското семейство, който отдаде почит на майка си. Той изтъкна нейните "знания и безгранична мъдрост". 

И днес в Лондон продължаваха да се вие огромна опашка от желаещи да се сбогуват с кралицата. Ковчегът ѝ ще остане за поклонение в Уестминстър хол до 6,30 часа утре. Хората бяха предупредени да не се редят повече, защото се чака по 13 часа и повече. Очаква се властите да решат кога достъпът до опашката да бъде спрян.

Без Мохамед бин Салман

В Обединеното кралство продължават да пристигат чуждестранни лидери, които утре ще присъстват на погребалната служба за кралицата в Уестминстърското абатство.

Сред тях няма да бъде саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Неговата евентуална поява на церемонията вече предизвика остра реакция сред правозащитни организации във Великобритания. Принцът вече не се очаква да присъства на погребението на кралица Елизабет Втора в понеделник, съобщи в неделя източник от британското външно министерство, цитиран от Ройтерс. Промяната е направена от Саудитска Арабия, допълни източникът.