Бяхме на път да завършим годината с много остра криза в обществото.

Такава равносметка за края на 2014 г. направи в началото на 2015-а лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Той бе гост в студиото на бТВ, а темата - раздорът в коалицията, който бе породен от приемането в парламента на т.нар. поправка "Горанов" и контрапредложението, касаещо частните пенсионни фондове, което от РБ смятат да внесат още в първите дни на новата сесия на Народното събрание.

Както Клуб Z писа, с вота на бюджета на Държавното обществено осигуряване в края на 2014 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС и част от БДЦ и въпреки съпротивата на Блока и партньорите Патриотичен фронт и АБВ, бе решено парите от частните фондове да бъдат прехвърлени към НОИ. Малко след коалиционния скандал Кънев и премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се срещнаха и обявиха, че са се разбрали и диалогът ще бъде възстановен.

"Търсим с Борисов обща формула за пенсионната реформа. Досега са взимани само половинчати мерки", посочи лидерът на ДСБ и припомни, че коалицията е поела ангажимент до 31 март да изготви цялостна визия за смяна на пенсионния модел.

"Никога не се обиждам в политическите си отношения, човек може да се обиди на близките си", допълни той в отговор на въпрос разсърдиха ли се реформаторите, че ГЕРБ еднолично взе решенията и за пенсионните фондове, и за замразяване на скока на пенсионната възраст.

На забележка от водещата, че в понеделник в студиото регионалният министър Лиляна Павлова коментира, че членовете на кабинета са като едно семейство пък Кънев каза:

"Не харесвам нито семейните, нито брачните, нито бракоразводни алегории в политиката. Политиката е сътрудничество и опит заедно мнозинството да стигне до най-доброто решение. Да се спори около него. Затова не вярвам в тълкуванията, че управлението е нестабилно. Това че няма диктат от един човек или партия, а всяко решение се подлага на дискусия, е демокрация".

На въпрос дебне ли ДПС за "политически пукнатини" между ГЕРБ и РБ пък каза, визирайки разговора си с Борисов:

"Пукнатината беше затворена преди Коледа".

В контекста на последната изява на лидера на ДПС Лютви Местан, който през коледните празници отново заговори за ксенофобски настроения и етническо прочистване и препоръча на Борисов да развали партньорството с Фронта, депутатът от РБ каза, че е видял едно "неуместно и изнервено" изказване.

"Местан развали празниците на българите. Политиката е като футболния рефер - ако не го виждаш, значи си е свършил работата. Ако ти се набива в очите, значи има проблем. В ДПС трябва да разберат, че България има управление, което не зависи от тях. Движението да се промени. Да престанат да си играят с "Атака", ако искат да са във властта. В момента са изолирани".

На финала не остана много време Кънев да разкаже какви изменения в КСО ще внесат от Блока. Както Клуб Z писа, идеята им е да можем да прехвърляме парите си от частни в частни фондове, а не автоматично към НОИ.

"След 30 г. броят на пенсионерите ще бъде със сигурност по-голям или равен на броя на работещите. Парите, които ще влизат чрез НОИ ще идват от много по-малко хора. За да сме малко по-спокойни трябва да внасяме лично натрупване. И това е неизбежно. Тъй като няма да има кой да внася за нас, както ние внасяме за родителите си", заяви съпредседателят на РБ.

"Всякакви отделни изолирани мерки като тази, които бяха приети, не бива да бъдат наричани реформа", каза в заключение той.