Министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов няма еднозначен отговор кой е нарушил договора с "Газпром". Също така не е ясно и дали се водят разговори с руския енергиен гигант - от думите му се разбра, че преговори имало, но комуникацията вървяла бавно. А от "Газпром" в момента са си взели "тайм аут". Газ за ноември и декември подсигурен няма, но това не било проблем, газ имало, важна била цената. В газовия микс, осигурен за октомври, най-високата цена била на единия танкер с втечнено гориво на "Шиниър", договорен от предишното правителство. Министърът обясни и че българската страна не иска да ходи на арбитраж с "Газпром", защото това било скъпо, рисковано начинание с неизвестен край.

Това стана ясно от участието на Росен Христов в неделя вечер в "Защо, господин министър" по бТВ.

"Според комуникацията с „Газпром“ около една трета от нужните количества газ би трябвало да дойде от там. Получихме отговор от „Газпром експорт“. Комуникацията върви бавно. Те са готови да обсъдят нашите изисквания", каза той за преговорите, които служебното правителство обяви, че иска да възобнови.

"Изпратихме всичко, което искаме да договорим, нямаме отовор. Те си взеха "тайм аут", за да обсъдят нещата. Надявам се в скоро време да се върнат с някаква обратна връзка".

Той добави, че служебното правителство не иска да ходи на арбитражно дело срещу „Газпром“ и допълни, че в момента се прави всичко възможно да се получат вече договорените количества газ.

"Не мога да отговоря еднозначно дали ние или те нарушихме договора", каза още министърът. Като добави, че това било "заради конфиденциалността".

"За нас е важно да сме изправна страна по договора. Ние не искаме да ходим на арбитраж изобщо. Опитваме се да го получим гози газ, който вече е договорен и на който цената е изгодна", продължи той.

Според него "отиването на арбитраж е рисковано, скъпо струващо начинание с неизвестен край".

"Повече не мога да коментирам, че всеки коментар може да се използва срещу нас", продължи Христов.

Но попитан - защо е коментирал вече, че на арбитраж ще загубим много пари, той пак потвърди: "Ако загубим арбитража, може това да стане".

Според него редовният кабинет не е започнал да търси дългосрочни договори с други доставчици.

„Договорът с „Газпром“ е за 3 млрд. куб. метра, което е около 90% от нуждите. Знаеше се, че този договор изтича в края на годината. Танкерите и азерският газ са 50% от нуждите. Къде са останалите 50%? Заварваме танкери с някаква оферта, но никой не знае как е формирана тази оферта – тя се появява без конкурс“, допълни той.

"Да сте чули някой да осигури мащабен търг? Защо през август заварваме някаква оферта, която не се знае как е направена, от нищото, без никаква конкуренция? Най-скъп е газът от "Шиниър" в микса за октомври. За кратко време осигурихме ог газов хъб "Балкан" с 18 на сто по-евтин газ от "Шиниър", атакува предишния кабинет Христов. 

Според него "ако го нямаше танкерът, цените за октомври щяха да са по-ниски".

а ноември и декември няма договорени количества газ, подчерта министърът. Имало по "договорите, които осигуряваме от Азербайджан, имаме индикации да осигурим тръбен газ от Гърция, Турция".

„Ток ще има. Газ за зимата също ще има. Работим усърдно и подготвяме търгове, като част от тях ще обявим тази седмица, за да осигурим доставки. Водим разговори и с „Газпром“. Идеята е да имаме диверсификация на доставките“, твърди още Христов.

"Цената за ноември ще е по-ниска от тази за октомври. Ние имаме къде да доставим газ, борбата е за цената", каза още.