“Реал” (Мадрид) триумфира с шампионската титла в Испания за рекордния 35-и път. 

“Белите” подобриха собственото си върхово постижение с победа над “Еспаньол” с 4:0 в мач от 34-ия кръг и са недостижими на върха четири кръга преди края на първенството.

“Барселона” има 26 титли. “Реал” си върна трона, изгубен през миналата година, когато там седна градският съперник “Атлетико”.

А най-споменаваното име, свързано с триумфа, от снощи е на треньора Карло Анчелоти. Той стана първият треньор в историята, печелил титлите на всичките първенства от топ 5 на Европа. Италианецът бе печелил Шампионската лига с “Реал”, но не и Ла Лига.

Италианецът има злато в Серия “А” с “Милан” (2003/2004 г.), Премиър лийг с “Челси” (2009/2010 г.), Лига 1 с “Пари Сен Жермен” (2012/2013 г.) и Бундеслигата с “Байерн” (Мюнхен) (2016/2017 г.). 

Бразилският защитник Марсело пък вече е най-титулуваният футболист в историята на “Реал”. Трофеят е 24-ти в кариерата на 33-годишния бранител с екипа на “лос меренгес".

Марсело играе за “Реал” от 15 години, а през лятото се очаква да напусне като свободен агент.

"Огромна радост. Спечелихме предсрочно титлата и това е заслуга на всички в отбора. Това е плод на труд, радост, саможертва. Най-хубавото е да празнуваме титлата заедно с феновете", коментира Марсело пред испанските медии.

Първия удар по топката в мача с “Еспаньол” символично направи тенисистът Рафаел Надал, който е почетен член на клуба и запален негов фен.

Над всички през първата част бе нападателят Родриго, който вкара два гола. В 55-ата и Марко Асенсио записа името си сред голмайсторите.

Карим Бензема, който влезе като смяна, не пропусна да се разпише и оформи крайното 4:0 в 81-а минута след асистенция на Винисиус.

След последния съдийски сигнал играчите на "Реал" вдигнаха шампионското отличие и дадоха начало на празненствата по улиците на Мадрид. Кулминацията му - по традиция при празнуване на успехи на "белите", бе на площад "Сибелес".

Идната седмица на "Реал" предстои реванш в Шампионската лига с “Манчестър Сити” след 3:4 в първата среща.