Русия нанесе вчера и днес ракетни удари по Запорожието, предават украинските медии. Попаденията са най-малко осем, като целите са били обекти от инфраструктурата, съобщи областната военна администрация.

В същото време въоръжените сили на Украйна в Донецка област са отбили няколко руски атаки през изтеклото денонощие и са нанесли 21 въздушни удара по позициите на противника.

Украинското оперативно командване "Юг" предаде, че войските му отбиват руски атаки в района на Правдино и укрепват тактическото положение в други участъци от фронта.

В снощното си редовно обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "сега изглежда, че след ред победи имаме затишие. Но това не е затишие. Това е подготовка за следващия ред".

Шефът на областната военна администрация в Запорожие Александър Старух написа в Телеграм, че обекти на руските удари снощи и днес сутринта са били инфраструктурата на града и близко село. Информацията за пострадали се уточнява, посочи той.

В терминологията на военните един артилерийски или въздушен "удар" може да включва изстрелване на един или няколко боеприпаса по дадена цел за кратко време. 

„За изминалото денонощие противникът нанесе три ракетни и 22 авиационни удара, извърши повече от 90 обстрела от реактивни системи за залпов огън по обекти на територията на Украйна“, се казва в днешната сводка на украинския Генерален щаб, цитирана от сайта „Гордон“. „От началото на това денонощие врагът проведе още три ракетни удара. Пострада инфраструктурата на повече от 30 населени пункта“.

Генералният щаб отбелязва и че украинската бойна авиация е нанесла 21 удара. Потвърдено е поразяването на 16 района на съсредоточаване на жива сила на противника, опорни пунктове и пет позиции на зенитно-ракетни комплекси.

Украинските ракетни войски за изминалото денонощие са водили огън по нас 14 обекта на противника – шест пункта за управление, три опорни пункта и по райони за съсредоточаване на личен състав и военна техника. В зоните на пораженията са попаднали обекти на противовъздушната отбрана, радиоелектронната борба и три склада с боеприпаси.