Президентът на САЩ Джо Байдън увери, че американската армия ще защити Тайван в случай на китайска инвазия в интервю за предаването "60 минути" по Си Би Ес. Въпреки че в миналото държавният глава е намеквал, че Америка няма да стои безучастно, ако островът бъде атакуван, това е най-категоричното му изявление по въпроса до този момент.

В случая държавният глава бе попитан дали за разлика от Украйна, чиято отбрана Америка се ограничава да подпомага от разстояние, американски войници ще бъдат изпратени да защитават активно Тайван в случай на китайска инвазия.

"Да, ако наистина има безпрецедентна атака", отговори Байдън. 

След интервюто на президента от Белия дом увериха, че не е настъпила промяна в позицията на Америка - тя продължава да подкрепя "политиката за единен Китай". Вашингтон не признава независимостта на Тайван, който КНР възприема за част от своята територия, но поддържа близки неформални отношения с острова. В свои изявления Си Цзинпин е отказвал да изключи възможността да бъде постигнато обединение чрез употреба на сила. 

"Ние не влияем, не ги насърчаваме да бъдат независими... това е тяхно решение", обяви Байдън пред Си Би Ес.

Все пак със зачестилите коментари на високопоставени американски политици в подкрепа на острова и нарастването на визитите в Тайпе Вашингтон неимоверно е започнал да отстъпва от поддържаната десетилетия наред политика на стратегическа амбвивалентност по Тайванския въпрос. 

Министерството на външните работи на Тайван изрази своята благодарност на Байдън за потвърждаването на "твърдия ангажимент за сигурността" на територията. Тайван ще продължи да укрепва способностите си за самоотбрана и да задълбочи тясното партньорство със Съединените щати, се казва в изявление.

Интервюто на Си Би Ес с Байдън е било направено миналата седмица. Президентът е във Великобритания за погребението на кралица Елизабет Втора.