"Има ли воля, има и начин!"

Това каза казва Мирослав Иванов, бивш заместник-председател и председател на 47-ото Народно събрание и водач на листата в Ямбол на "Продължаваме промяната", по повод бързите действия на редовното правителство на Кирил Петков за съживяване на ямболската болница и епопеята на нейната разруха. И допълни:

"Проект, който не отговаря на законовите изисквания, с невключени задължителни строително-монтажни дейности, без които болницата не може да бъде пусната в експлоатация, като обезопасяване на фасадата и наличие на резервоар за чиста вода, и с непредвидено обзавеждане и оборудване. Това е работата на ГЕРБ, с която хвърлят предизборен прах в очите на хората от област Ямбол в края на 2020 година. Некадърност или корупция? Причината е ясна – старите управляващи действат със старите методи на прехода: да заблуждават преди избори и след това да си измиват ръцете с някой друг.

За 12 години управление от ГЕРБ не успяха да обърнат внимание на здравето на хората в ямболско и оставиха над сто хиляди души в областта да се лекуват в морално остаряло и буквално разпадащо се лечебно заведение. През 2020 г. цяла България стана свидетел на разтърсващи кадри с тежко болни възрастни хора, които се пренасят между етажите на сегашната сграда на ямболската болница в мушами, вместо на носилки. Гледка като от времето на Първата световна война."

Опорочен проект изначално

Броени месеци преди изборите през април 2021 г. старите управляващи пускат обществена поръчка за ремонта на болницата в Ямбол. Проектът е некадърно изготвен и буди съмнения дали е въпрос на некомпетентност или умишлен саботаж на процедурата.

  • Строителните книжа са немарливо изготвени и не отговарят на законовите изисквания;
  • В проекта не е предвиден ремонт на фасадата, която в настоящото си състояние е опасна; липсва жизнено важен за болницата резервоар за чиста вода, без който болнично заведение не може да бъде пуснато в експлоатация, липсва аварийно стълбище;
  • Обзавеждане и оборудване изобщо не фигурират в проекта, което пряко пречи на строителството, тъй като част от помещенията, в които ще има специфично оборудване, трябва да бъдат изградени със специална изолация и с размери, съобразени с размерите на тази техника, поради което трябва да се знае каква точно ще бъде апаратурата, която ще се постави в тях.

Въпреки че проектът е брутално опорочен изначално, от ГЕРБ се явяват за четвърти път на избори по добре познатия начин, характерен за старите политици от прехода – с лъжи, празни обещания и евтин пиар на гърба на хората, посочват от "Продължаваме промяната".

Има ли надежда? Промяната започва

След фиаското, което ГЕРБ претърпява на поредицата от избори през 2021 г., още през юни същата година лъсват част от горепосочените проблеми и това започва да възпрепятства строителството на болницата: защото как да се построи нещо, което може да се окаже незаконно и да се налага да бъде съборено?! Новото ръководство на болницата се опитва да разреши проблемите, но тези усилия и съдействието на местната власт се оказват недостатъчни.  

Проблемите водят след себе си нови проблеми - сроковете по договор изтичат, строителството не напредва, а цените се покачват. В тази ситуация, която за ръководството на болницата започва да изглежда все по-безнадеждна, полага клетва 47-ото НС и е формиран кабинетът „Петков“. На хоризонта се появява нова надежда. 

Броени дни след встъпването си в длъжност като народен представител от "Продължаваме промяната", избран от 31 МИР Ямбол, Мирослав Иванов, заедно с народният представител от БСП Кристиан Вигенин, се ангажират с казуса на ямболии. След множество срещи с отговорните институции и с всички, ангажирани в процеса лица – министри, зам.-министри, ръководството на болничното заведение, изпълнител на строителството, проектанти, местна власт и др., и активното съдействие на съветника по строителните въпроси на премиера – инж. Владимир Барзов - през пролетта на 2022 г. първият проблем вече е решен и строителните книжа на проекта са одобрени от ГД "Пожарна безопасност" Ямбол. Промяната започва.

Междувременно в бюджета от февруари 2022г. са заложени необходимите по договора за обществената поръчка средства - 13.5 млн. лв. След дълга и сложна процедура през юни 2022г. парите достигат до Министерството на здравеопазването, а оттам и до болницата, чрез увеличение на нейния капитал.

Забавянето на проекта обаче води до възникването на два нови много сериозни проблеми: срокът за изпълнение на договора изтича през април 2022г., а инфлацията и кризата повишават драстично цените на строителните материали. Строителят заявява, че няма да изпълни договора, ако няма индексация (увеличение на предвидените средства). Подобна процедура е сложна, а сумата – немалка, и за ръководството на болницата е непосилно да поеме тежестта на подобно решение върху своите плещи.
Въпросът, свързан с изтичащия срок на договора, е решен с активното съдействие на Министерство на здравеопазването, с което са проведени редица срещи. 

Впоследствие Мирослав Иванов, с подкрепата на зам.-министърът на финансите Андрей Цеков, организират такава и с ръководството на Агенцията по обществени поръчки. Резултатът е положителен. Дадени са всички търсени от ръководството на болницата отговори, които гарантират, че ямболии най-сетне ще имат дългоочакваната модернизация на лечебното заведение и чрез които да бъдат разрешени въпросите за невключените в първоначалния проект строително-монтажни работи (ремонт на фасадата, осигуряване на резервоар за чиста вода, противопожарно стълбище) от една страна, и индексиране на цените по договора – от друга. 

В целия процес от почти седем месеца зам.-председателят, а впоследствие изпълняващ длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов, участва активно в разрешаването на всеки един от проблемите. Заедно с него по разрешаване на казуса работят още – народният представител и зам.-председател на НС Кристиан Вигенин, ръководството на Министерство на здравеопазването в лицето на министъра на здравеопазването Асена Сербезова, шефът на нейния кабинет доц. д-р Васил Пандов, зам.-министри, шефове на дирекции, министърът на финансите Асен Василев, зам.- министърът на финансите Андрей Цеков, съветникът на премиера по строителните въпроси инж. Владимир Барзов, представители на местната власт, ръководството и служители на болницата, архитекти, строител, строителен надзор и др.

Какво следва?

В края на юли ръководството на болницата и изпълнителят на строителството подготвят необходимите документи, свързани с належащата индексация, за да бъде завършен проектът.  Броени дни след това обаче правителството на Кирил Петков, което разрешава един по един проблемите по казуса, е свалено от задкулисната коалиция "Пеевски, Борисов, Слави Трифонов и чужди интереси", както бившият премиер справедливо я определи.

"Премахнахме всички завещани от ГЕРБ административни пречки за довършване на строителните работи, подсигурихме останалата част от предвиденото в договора финансиране в размер на 13,5 млн. лв. и имаме волята да подсигурим всичко необходимо оттук нататък, за да има Ямбол нова болница. Моите съграждани заслужават да бъдат лекувани в модерно, добре оборудвано лечебно заведение, за да има по-добър начин на живот. Да си довършим работата", категоричен е Мирослав Иванов.

"Продължаваме промяната" се ангажира да доведе докрай сложната процедура, както и да осигури допълнителните около 35 млн. за обзавеждане и оборудване на болницата.

Повече от достатъчното? Ново отделение по пластична и възстановителна хирургия

Борбата на Мирослав Иванов за модерно здравеопазване, което хората в Ямбол заслужават, не спира дотук. Освен съдействието, оказано на ръководството на ямболската болница за разрешаване на всички проблеми, наследени от некомпетентността на ГЕРБ, от май месец тази година, Иванов работи заедно с местната власт и ръководството на болницата за откриване на ново отделение - по пластична и възстановителна хирургия, каквито има в малко болници в България. Освен допълнителни медицински услуги за жителите на област Ямбол, новото отделение ще направи Ямбол важен медицински център в региона.

От друга страна с кадровите проблеми на местната болница Мирослав Иванов ангажира и доц. Антон Тонев, народен представител от ПП от Варна и Председател на Комисията по здравеопазване в 47-ия парламент. В процесът участва и уважаваният хирург д-р Георги Стефанов, втори в листата на ПП в Ямбол. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!