Украинци, завърнали се от руски плен в резултат на размяна на пленници, казват, че са били малтретирани и измъчвани в плен. Това съобщи украинският омбудсман Людмила Денисова, цитирана от сайта "Гордон".

"Украински граждани, след завръщането си в Украйна след размените говорят за унижения и нечовешките условия на плен. Сред освободените има тежко ранени, със сепсис, ампутирани крайници", пише тя.

По думите ѝ при залавянето руските военни вземали ботушите от украинците, пълнили ги с вода и ги принуждавли да ги обуят отново. След това пленниците са били принуждавани да лежат по лице в студа в продължение на три до четири дни.

"С измръзнали крайници и превръзки на очите мъжете са транспортирани в руски лагери, след това в следствения арест № 1 (затвор в руския град Курск), където не им е оказвана никаква медицинска помощ", уточнява омбудсманът.

Според нея украинците са били облечени като затворници, остригани, измъчвани, принуждавани да научават руски патриотични песни и да ги пеят на своите пазачи. Разпитите се провеждали два-три пъти на ден, след което мъжете били жестоко бити и впоследствие принуждавани да подпишат документи, че са били третирани добре.

Омбудсманът казва, че все пак руснаците са решили да разменят тежко болните пленници с ампутирани крайници и пръсти на краката поради измръзване. Поради липсата на линейки те превозвали тежко ранените украинци в продължение на пет часа на товарни железопътни платформи.

„Вземайки цивилни за заложници, руските окупатори нарушават нормите на международното хуманитарно право, по-специално член 34 от Женевската конвенция за защита на гражданското население по време на война от 1949 г., според която неоправдано задържане на цивилни заложници е строго забранено. Призовавам Комисията на ООН да разследва нарушенията на правата на човека по време на инвазията на Русия в Украйна, за да вземе предвид тези нарушения на правата на украинските военнопленници“, казва Денисова.