Украйна предложи на руски войски, които нейната армия притисна в капан в Херсонска област, да се предадат.

Става дума за групировка, чиято численост не се уточнява. Тя е притисната между авангарда на украинското настъпление и десния бряг на река Днепър. Украинските сили в последните месеци разрушиха мостовете над реката, по които руснаците се снабдяваха и можеха да получат подкрепления. Войските на Киев поддържат постоянен огън по бреговете на реката и не позволяват на противника да изгради понтонни мостове.

„Огневият контрол, който ние поддържаме над мостовете и транспортните артерии през Днепър, ги заставя да разберат, че са притиснати между силите на отбраната и десния бряг“, каза по украинската телевизия Наталия Гуменюк, говорителка на оператевното командване „Юг“. „Затова им е предложен изход във вид на преминаване под егидата на международното хуманитарно право или да се връщат у дома, но трябва да се разбере как“.

Гуменюк, цитирана от украинския информационен сайт НВ, отбеляза, че има информации, че руските военни са деморализирани и не виждат целите на пребиваването си в Южна Украйна.

По думите ѝ има случаи, когато командири на руски подразделения влизат във връзка с представители на въоръжените сили на Украйна, за да се договорят да сложат оръжие. Тези обръщения обаче щателно се проверяват поради съмнения, че може да са провокативни.

Информацията не можеше да бъде проверена от независим източник.

Според украинското командване силите на отбраната на Украйна са установили огневи контрол над почти цялата Херсонска област, която на юг граничи с анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров. За изтеклата седмица войските на Киев са освободили над 500 квадратни километра в тази част на страната, каза Гуменюк.

Руските войски превзеха Херсонска област през март, малко след нахлуването си в Украйна на 24 февруари. Херсон, важно пристанище на Черно море, е единственият украински областен център, който все още остава под руски контрол след началото на инвазията.