Почти четири и половина милиона тона зърно са блокирани в пристанищата на Украйна: продукцията не може да бъде изнесена поради затворените морски пътища на фона на руската военна инвазия. Това заяви представителят на Световната хранителна програма на ООН Мартин Фрик, предаде украинската информационна агенция Укринформ, позовавайки се на Радио Свобода.

Преди войната Украйна беше един от най-големите износители на пшеница в света и голям производител на царевица. Много страни зависят от доставките на украинска пшеница, отбелязва ООН.

„Гладът не трябва да бъде оръжие“, каза Фрик.

Той призова за възобновяване на доставките на украински храни за други страни, за да се облекчи глобалната продоволствена криза.

Западните страни многократно предупреждаваха за възможна продоволствена криза и глад в редица страни поради войната на Русия срещу Украйна. През март ООН регистрира ръст на цените на храните с над 12 процента, най-високият от 1990 г.

Покачващите се цени и прекъсванията на доставките застрашиха ситуацията с храните в Близкия изток, Африка и части от Азия, където хората са хронично недохранвани и където милиони хора оцеляват със субсидиран хляб и евтини тестени изделия.

Още в края на март заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман заяви, че руският флот блокира достъпа до украинските пристанища, лишавайки Киев от възможността да изнася зърно и предотвратява навлизането на 94 кораба с храни в Средиземно море.