Русия днес е нанесла нов ракетен удар по Одеса, в резултат на който има убити и ранени, съобщават украинските медии, позовавайки се на местната администрация. 

"Врагът нанесе ракетен удар по един из обектите на инфраструктурата на Одеса - написа в Телеграм областният управител Максим Марченко. - За съжаление, има убити и ранени. Няма да оставим това така. Всеки път тези подлеци действат като обикновени терористи, а наият разговор с терористите е един. Ще ги унищожаваме, докато нито един жив окупатор не остане на украинска земя".

Общинският съвет на Одеса съобщи също в Телеграм, че сред загиналите има 15-годишно момче, а още едно дете е настанено в болница с наранявания, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Допълва се, че децата са се намирали в сграда, която е пострадала при удара и в нея е имало петима души.

Отделно украинската обществена телевизия "Суспилне" цитира южното военно командване да заявява, че при удара са нанесени щети на религиозна сграда, посочва Ройтерс. 

Повреден е религиозен храм, съобщиха от градската управа, без да уточнят какъв. 

Сайтът НВ цитира секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана  Олексий Данилов, че ударът е "отнесъл покрива" на църквата на Московската патриаршия.

Говорителят на одеската областна администрация Сергей Братчук е казал, че руските специални служби са готвили масови безредици и протести в Одеса към днешна дата. По думите му украинските служби за сигурност са задържали ред заподозрени.

По-рано днес руски ракетен удар е поразил стратегически мост близо до устието на река Днестър в Одеска област, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от местните власти. Мостът, който вече е бил атакуван на два пъти от руските сили, е единствената пътна и железопътна връзка на украинска територия с обширен район в Одеска област.

В събота, 30 април, руски ракетни удари разушиха пистата на летището в Одеса.

От началото на инвазията Русия е изстреляла по цели в Украйна над 2100 ракети, заяви високопоставен американски представител.