Нивото на газа в хранилищата в ЕС е 32 на сто, заяви днес еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон.

Тя говорѝ след извънредна среща на министрите на енергетиката в ЕС в Брюксел. Тя бе свикана, след като „Газпром“ спря доставките за България и Полша.

Нивото в газохранилищата обаче се увеличава във всички страни, допълни Симсон.

Въпреки това приоритет на ЕС трябва да бъде готовността за всякакво спиране на притока на газ от Русия. 

Според комисарката на първо място е необходимо осъвременяване на европейските планове за извънредни ситуации. Такива имат всички страни членки. Но те трябва да отразяват последните събития в светлината на заплахите за сигурността на доставките. Необходима е координация на европейско ниво - включително двустранни споразумение за солидарност. Симсон открои постигнатата миналата седмица такава договорка между родната й Естония и Финландия.

Необходимо е да бъде гарантирано запълването на газохранилищата за следващия отоплителен сезон. За да стане това, трябва бързо да се приеме предложението на ЕК, според което нивото тази година да достигне 80 на сто, а след това – 90 процента.

Трябва да се работи за диверсификация и в рамките на Платформата на ЕС за закупуване на газ. В тази връзка Симсон изтъкна  създадената регионална работна група, чието първо заседание ще бъде в София след два дни.

„За да станем независими от руски изкопаеми горива, трябва да ускорим Зеления пакт. Защото не можем просто така да заменим 125 милиарда кубика годишно газ от Русия с други доставчици. Нито е устойчиво, нито по джоба. Затова трябва да ускорим използването на възобновяема енергия, включително „зелен“ водород“, каза еврокомисарката.

В момента по думите й притокът на газ по тръбите от Ямал и Украйна е намален. Днес той представлява само една ограничена порция от вноса на газ в ЕС. Всички алтернативни маршрути работят с максимален капацитет. Миналата седмица вносът на втечнен петролен газ е достигнал рекордните 400 милиона кубика дневно.