Лидерите на ДНР и ЛНР настояват "веднага" да се проведат референдуми за присъединяване към Русия, съобщи Институтът за изследване на войната (ISW). В социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как лидерът на ДНР Денис Пушилин разговаря по телефона с колегата си от ЛНР Леонид Пасечник, за да координират инициативата.

Главната редакторка на РТ Маргарита Симонян бързо застана зад тази идея и я определи за "Кримски сценарий".

Експертите смятат, че руските проксита в окупираните земи са изпаднали в паника заради успехите на Украйна от началото на септември и подкрепят инициативи, в които няма особена логика. Те искат целите територии на Донецката и Луганската област да влязат в рамките на Русия, въпреки че Украйна контролира голяма част от тях.

Частичното анексиране ще изобличи Кремъл пред руския народ като слаба институция, която не може да наложи волята си за пълен контрол над ДНР и ЛНР. От една страна присъединяването на окупираните територии може да се възприеме като победа, която да разсее вниманието от катастрофалното изтегляне в Харков.

Същевременно подобни фиктивни референдуми няма как да се проведат на този етап в завладените земи на Южна Украйна и така имплицитно Путин ще е признал поражение по още една от целите на "специалната военна операция".

Проруската администрация в Херсон: И ние искаме референдум

Кремълските марионетки в Херсон се присъединиха днес към призивите на ДНР и ЛНР да се организира спешен референдум за присъединяване към Русия. Това съобщи РИА Новости, цитирана от украинската НВ.

Т.нар. обществен съвет на Херсонската област се обърнал към лидера на региона "веднага" да организира референдум.

Какво се случва на фронта

От Института за изследване на войната не съобщават за съществени успехи на украински или руски войски на 19 септември. Украйна консолидира завзетите територии на изток от река Оскил в Харковската област и извършва офанзивни операции по линия Лиман-Ямпил-Билохировка.

Лидерът на ДНР Денис Пушилин обяви, че се водят бойни действия в Ярова - на 20 километра северозападно от Лиман, което потвърждава предположенията, че украинските войски са продължили на изток от Святохирск.

Сателитни снимки потвърдиха, че Украйна е освободила Билохоривка, която се намира на границата между Донецк и Луганск, както и на близо 20 км от територията на Лисичанск и Северодонецк.

През вчерашния ден руските войски за пореден път са се провалили в опитите си да атакуват Бакмут. Смята се, че поради ниския морал и липсата на достатъчно резерви в армията, скоро офанзивата срещу ключовия украински град ще бъде прекратена.

Русия изтегли част от подводниците си от Севастопол

Руският Черноморски флот е преместил част от подводниците си от пристанището в Севастопол в Крим към пристанище Новоросийск в Краснодарския край в Южна Русия, съобщи британската армия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Предислокацията вероятно се дължи на промяната в последно време на ситуацията със сигурността на местно ниво с оглед на повишилите се възможности на Украйна да нанася удари на далечно разстояние, посочва британското министерство на отбраната в ежедневната си разузнавателна сводка в Туитър.

"През последните два месеца щабквартирата на флота и най-голямото му летище за военноморска авиация бяха подложени на нападения", допълни ведомството.

Властите на свободните територии в Херсон призоваха жителите да се евакуират

Властите на украинската Херсонска област приканват жителите на неокупираните селища да се евакуират за зимния период в Закарпатска, Хмелницка и Житомирска област. Съответната препоръка "с оглед ситуацията в освободените селища" качи във фейсбук Ярослав Янушевич, ръководителят на Херсонската областна военна администрация, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

По думите на Янушевич препоръката му се отнася по-специално за семейства с деца и слабо подвижни лица. За гражданите са открити "гореща линия" и специален чат бот ("виртуален събеседник" в интернет).

След като някой уведоми, че желае да се евакуира, експерти ще оформят заявка от негово име и ще го запознаят с подробностите около евакуацията.

САЩ: "Вагнер" се опитва да наеме над 1500 осъдени престъпници. Много от тях не искат

Руската частна военна компания "Вагнер" се опитва да рекрутира над 1500 осъдени престъпници, за да участват във войната в Украйна, но много от тях отказват да се присъединят, каза високопоставен американски официален представител от сферата на отбраната, цитиран от Ройтерс.

"Нашата информация показва, че "Вагнер" понася големи загуби в Украйна, особено сред младите и неопитни бойци, което не е изненада", каза пред репортери американският официален представител, който пожела да остане анонимен.