21% вярват на десни политици, 14% на леви, а за близо половината - 48%, идеологическият уклон няма значение.

Това сочат резултатите от национално представително проучване на „Тренд”, направено по поръчка на „24 часа”, посветено на политическите и социалните нагласи. Изследването е реализирано в периода между 15 и 22 август 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице” сред 1007 души на възраст 18+. 

40 на сто от участниците се доверяват на по-зрели и с опит в управлението политици, а 25% изискват да са млади и нови лица. За една четвърт от анкетираните възрастта не е определяща за доверието им характеристика.

31 на сто, или близо една трета, очакват по-скоро политици от консенсусния профил, а 43% - силни лидери.

В това отношение са по-малко отговорите няма значение - 18%, и не мога да преценя - 8%.

Кои трябва да са най-важните задачи пред новия парламент

77% от българите искат от новия парламент и следващото редовно правителство мерки, които да осигурят поносими цени на газ, ток и горива.

75% очакват мерки срещу обедняването.

43% от българите държат на борбата с корупцията, по 20% на здравеопазването и енергийната независимост от Русия.

21% вярват на десни политици, 14% - на леви, за 48% това разделение няма значение.

Шесто място в списъка на избирателите с най-неотложни задачи за следващото управление е преодоляването на разделението в обществото - 16%. По 9% събират две теми: подобряването на образованието; специалният фокус върху продължаване на евро-атлантическата интеграция чрез приемане на България в Шенген и влизането ни в еврозоната.

Борбата с климатичните промени е основен приоритет за 4% от анкетираните, а специалното внимание върху правата на малцинствата и индивидуалните свободи - за 3%.