"Газът е важен за Европа, но е още по-важен за Русия. Москва ще се самозастреля, както се казва, ако газът тотално бъде спрян към Европа."

Това заяви днес пред бТВ енергийният експерт Васко Начев. Той коментира актуалната тема със спрените доставки до България и Полша и евентуалното спиране и до други европейски държави, които отказват да плащат в рубли. 

Васко Начев подчерта, че очаква съвсем скоро да бъдем свидетели на развръзка в ситуацията, а не на задълбочаване на кризата. 

"Ще намерят някакво палиативно решение. Русия ще се покаже колко мощна държава е и в същото време те си дават сметка, че и така няма как да продължат нещата, тъй като идва време за следващите плащания", каза експертът. 

Начев е категоричен и че България няма проблем да смени на 100% доставчика от "Газпром експорт", ако сушата по тръбите от Русия към нас продължи. 

Той опита и да обясни какво точно означава "посредник" - плашилото на опозицията и бивши управляващи от ГЕРБ, които от месеци обясняват, че посредници щели да вдигнат цената за страната ни.

"Има три вида посредници - финансови, политически и финансово-политически. Спекулациите във всякаква посока са невиждани до момента. Какво имам предвид? Какво означава посредник? Единственото, ако на тръбата "Турски поток", която влиза в Странджа, застане не директно "Булгаргаз", а примерно вашата компания. Тогава сте посредник. Всички други варианти говорим за търговец, който доставя газ за България, независимо откъде", обясни той.