Волейболният сезон при мъжете в България ще бъде открит с мача за Суперкупата между шампиона "Хебър" и финалиста за Купата на България "Нефтохимик".

Двубоят ще бъде на 15 октомври (събота) от 18:30 часа в Спортна зала "Сила" в Пловдив. Той ще бъде излъчван пряко по телевизия b1b-box, като това е уикендът, в който ще започне и волейболното първенство при мъжете. Първият мач е на 14 октомври (петък), като вече всеки уикенд 4 мача от шампиона ще бъдат излъчвани директно по телевизията.

Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев обяви на специално събитие подписания дългосрочен договор и партньорство със спортната телевизия b1b-box.

По неговата сила вече всеки кръг от българското първенство при мъжете ще се излъчват пряко 4 от 6-те мача, като срещите ще бъдат разпределени в петък, събота, неделя и понеделник. Ще има по едночасово студио преди и след мачовете, придружено с коментари на специалисти и обширен отзвук.

"Волейболът за първи път ще достигне до толкова много хора, благодарение на това партньорство. Досега винаги са ни обвинявали, че почти не излъчваме мачовете. Сега 2/3 от мачовете ще бъдат показвани и това по безплатна телевизия. Хората ще имат възможност да се запознаят с голямото волейболно семейство. Основната ни цел е волейболът да стане достъпен спорт за всички и смятам, че с новия договор това е изпълнено. Зрителите ще могат да видят младите ни талантливи волейболисти, а и много деца могат да се запалят по играта", коментира Любомир Ганев.

"Договорът с b1b-box е за 3 години, финансовите условия са конфиденциални, но те са много по-добри от предишния договор с "Нова". Идеята ни бе да сключим такъв договор след няколко години, но изпреварихме всички прогнози и планове. Неслучайно вече сме пълноправен член на Европейската волейболна асоциация, редом до първенствата на Франция, Италия, Белгия, Гърция. Нашият спорт еволюира не само игрово, но и като цялостен продукт. Това ще е медийна изява за много млади състезатели. Идеята е те да се налагат, да растат и след 5-6 години да имаме много силен национален отбор. От новото първенство очаквам първите 8 отбора да са много равностойни и да стават хубави мачове", каза председателят на Националната волейболна лига Живко Желев.

"b1b-box е от 5 години на пазара, като в последните 2 години излъчваме само български спорт. Договорът с Националната волейболна лига е един голям плюс за нашата телевизия", коментира белгийският собственик на телевизията Ерик Калртон.

"Това е важно стратегическо партньорство. Ние доставихме първата услуга, чрез която излъчвахме международен футбол, тенис, Формула 1. След това телевизията претърпя успешна трансформация и търсихме партньор, чрез който да отразяваме най-добре спорта. Намерихме го в лицето на b1b-box. Посвещаваме се единствено на български спорт - Колоездачната обиколка, плуване, водна топка, художествена гимнастика, а сега е култовия за България волейбол. Мога да кажа, че финансовите параметри са направо смешни в сравнение с това, което се плаща за излъчването на международни спортни състезания. С това искам да призова фирмите да помагат на спорта. Защото клубовете навсякъде по света се самоиздържат - с реклами, спонсори, членски внос. Това не  е работа на Министерството на младежта и спорта", подчерта изпълнителният директор на "Булсатком" Станислав Георгиев.

Управителният съвет на Българската федерация по волейбол се събира на 27 септември в 10:00 часа, за да обсъди процедурата по избор на нов селекционер на мъжкия национален отбор на страната.

На предишното си заседание ръководителите на централата взеха решение да не подновят договора на Николай Желязков, след като България загуби и трите си мача на Световното първенство срещу Полша, САЩ и Мексико.

Управата ще обсъди възможни потенциални кандидатури и ще вземе решение за провеждане на разговори с предпочитаните кандидати.

Освен това, тема на заседанието ще бъде и обсъждане на треньорите на националните отбори за подрастващи, участващи в различни състезания през 2023 година.

Заседанието на Управителния съвет ще се състои в парк-хотел "Москва" в София.