Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов откри днес нов терен за минифутбол в Елин Пелин, който е изграден със средства от програмата Хеттрик 4. Михайлов пристигна в градчето заедно с вицепрезидента на централата Емил Костадинов, както и с директора Първенства и турнири Валентин Чакъров.

"Надявам се от тези терени да излезе следващото златно поколение на българския футбол. То не зависи само от БФС, зависи си от самите дечица.

Инвестицията, която ние правим тук, е от ФИФА и УЕФА. От техните треньори и от тяхната амбиция. Продължаваме да го правим това нещо. Вие ще видите – в рамките на един-два месеца ще открием още игрища. На някои места сме направили цели терени, естествена трева. За да могат да играят не само малките деца, а и от професионалния футбол.

Така, че продължаваме с това нещо и виждаме колко са щастливи децата", започна Михайлов при откриването на терена в Елин Пелин.

 И допълни:

"По-големите стадиони, да – трябват. Но винаги съм ви казвал, че няма футболна федерация в света, която да прави стадион. Това е въпрос на държавата и на държавната политика в спорта. Така, че се надявам в скоро време да има един хубав стадион, голям, в България.

Въпреки, че два такива са напът. В Пловдив и двата стадиона вървят добре, строителството върви. И на Ботев, и на Локомотив. Освен това във Варна също – на Черно море стадионът. Така, че се надявам до 1-2 години тука да има един стадион, с който да докарам финал за Суперкупа или за Купата на Конференциите."

След това той заяви, че продължава опитите да намери общ език с държавата, тъй като огромната инфраструктура е непосилна за всяка една федерация. Без значение какво ще бъде следващото правителство, ако е редовно, той ще потърси контакт с тях. И това ще стане след изборите на 2 октомври.

"Естествено, че ще се търси среща с новата власт. Това е основното нещо на шефовете на федерациите, няма значение по какъв вид спорт – диалог с държавата. Естествено, футболът е най-популярният спорт. В по-голямата му част е професионален. Прави се много за детско-юношеския футбол, но липсва голямата инфраструктура.

"Да, стадион "Пловдив" - голяма болка е за мене да го гледам как се руши. Там съм играл много мачове, там могат да се съберат 50 хиляди души. Там също може да се направи и то за не толкова много пари, защото чашата е добре направена. Бетонът си седи, трябва да се поставят седалки, теренът е добър, защото никой не влиза. Инвестицията не би трябвало да е много голяма, каза Михайлов.

Според него първенството във формат с 16 отбора е много добър вариант.

"Наистина изглежда много добър формат. Много е интересно, има и плейофна система. Много е интересно, има много яки мачове и доста от отборите израстват.

Получи се интересна среща Левски – ЦСКА. Много хубав мач, много съм доволен от поведението на публиката. Последните години става все по-добро, което е радващо. Защото така този мач се превърна в един празник", каза ръководителят на българския футбол.

Михайлов обясни, че предстоящите мачове на националния отбор в Лигата на Нациите са важни за самочувствието и за създаване на синхрон с новите треньори. Също така добави, че след четирите оставащи двубоя на България до края на календарната година селекционерът Младен Кръстаич трябва да си направи изводи с какво разполага.

"Предстоящите мачове на националния отбор са важни за самочувствието на отбора, за да видим как се стиковат с новите треньори. Не напразно правим усилия да привличаме и чужденци. Както виждате – пробваме всичко. И в съдийството, и в националния отбор се опитваме да вкараме и чужда кръв. Търсим начин да им вдигнем желанието, мотивацията. Въпреки че не е сериозно когато идваш в националния отбор някой да те мотивира допълнително", каза Михайлов.

На въпрос дали избраният състав е тенденция към подмладяване и дали той самият има участие в избора на играчи, Михайлов отговори така:

"Това, като имена на повиканите играчи, си е решение само на старши треньора. Каквото е било винаги. От много години говорим, че няма млади, няма стари футболисти. Опитваме се хем да се класираме, хем да подмладяваме отбора. Значи не може да станат и двете неща едновременно.

Има два мача сега, с които няма как да се класираме за по-нагоре. След това имаме два приятелски мача през ноември - с Кипър и Люксембург и се надявам, че в тези четири мача самият треньор ще направи анализ с какво разполага."

Михайлов обясни и защо е отказана контролата с националния отбор на Аржентина, но такава може да се случи в бъдеще заради подписан меморандум между двете федерации. Отделно той очерта и част от идеите за честването на 100 години български футбол, планирано за догодина. Освен присъствието на световния управленски футболен елит, работи се и за контролна среща с Германия. Първо обаче трябва да се намери подходяща дата за такъв мач.

"Мачът с Аржентина не можеше да се проведе, защото поканата беше за датите, в които играем сега, тази седмица. Няма как да играем три мача за пет дни. Ние имаме меморандум с Аржентинската футболна асоциация за съвместна работа, така че кой знае в бъдеще дали няма да има пак шанс. Но е много трудно, защото календарите и датите за мачовете трудно се напасват. УЕФА ни задължава да няма почти приятелски мачове, затова има и Лигата на нациите.

Догодина имаме 100 години футбол в България. Работи се за контрола с Германия, ще има доста тържества, ще поканим всички европейски федерации, всички големи шефове във футбола. Така, че е хубаво да има и един мач, но това зависи от самата дата кога ще го направим...

И да бъде съчетано с дата на ФИФА, за да можем да намерим отбор от такъв ранг.

След като бях безкрайно разочарован от последните два мача на националния отбор, казах, че няма да получават повиквателни пари за последните два мача, а ще получат някакъв бонус при добре свършена работа и резултати", каза президентът на централата.