Да имаш собствен бизнес е мечта за много хора. Немалко от тях обаче така и няма да се впуснат в това начинание от страх, че няма да имат успех.

Всъщност да имаш собствен бизнес, особено в сферата на услугите, когато сам доставяш “продукта”, не е чак толкова трудно. Трябва човек да има ясен план и да си даде достатъчно време за подготовка.

Определете в какво сте най-добри

Най-плавният начин да стартирате собствена фрийланс услуга е да продължите да упражнявате професията си, но като самонает човек, а не като служител във фирма.

Лесен пример са адвокатите, счетоводителите, авторите на съдържание и преподавателите.

Прегледайте професионалния си опит през последните 5 години и изберете онази дейност, която ви кара да забравите за времето и ви носи истинско удоволствие. Тя трябва да се превърне в основата на вашия фрийленс бизнес.

Разкажете на всички какво правите

За да намерите първите си клиенти, трябва хората да знаят с какво се занимавате. Разкажете на приятелите си и ги помолете да ви препоръчат на техни приятели, които биха имали нужда от вашата услуга.

Когато се запознавате с нови хора, не пропускайте възможността да кажете каква е професията ви.

Натрупайте първоначален капитал

Когато стартирате фрийланс бизнес, нямате нужда от толкова много средства, колкото имат хората, стартиращи производство. Все пак, за да успеете да развиете бизнеса си толкова, че да се издържате от него, имате нужда от средства в размер на поне 3-месечната ви заплата.

Има две възможности за натрупване на такъв капитал: Да работите паралелно в настоящата си работа и фрийланс и да пестите или да изтеглите кредит от Изи кредит и да стартирате бизнеса си веднага.

Кой от двата варианта ще изберете, зависи от характера ви. Ако не обичате риска и той ви парализира, по-добре посветете една година на пестене преди да напуснете работа.

Ако обаче сте от типа хора, които обичат да се впускат с цялото си сърце и душа в нещо, тегленето на кредит е по-удачна опция, защото ще ви стимулира да действате решително и веднага. Научете повече тук

Не се отказвайте при първото "не"

Както в личния, така и в професионалния живот не може всички да ви харесват и приемат. За едни клиенти вие ще сте мечтаният специалист, а с други клиенти просто няма да се получи.

С времето ще се научите да определяте “идеалния си клиент”, с който да ви е приятно да работите и да се чувствате полезни.

Но за да стигнете до този момент, в никакъв случай не се оставяйте на едно “не” да ви демотивира.

---

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт“ АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.