Руските нашественици са проникнали в завода "Азовстал" в Мариупол.

Това съобщава сайтът Гордон, позовавайки се на думи на ръководителя на украинската делегация за преговорите с Русия и председател на парламентарната фракция "Слуга на народа" Давид Арахамия пред "Радио Свобода".

Украинските власти имат връзка със защитниците на Мариупол, които са в завода, твърди Арахамия.

"Втори ден продължават опитите за щурм на централата. Руските войски вече са на територията на "Азовстал", каза той, позовавайки се на думите на командира на полк "Азов".

В резюмето на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18.00 часа се посочва, че Руската федерация провежда офанзива, за да поеме контрола над завода, но не е успяла в това.

На 4 май "Украинская правда", позовавайки се на свои източници, съобщи, че руските сили са успели да пробият до завод "Азовстал". Изданието, както и кметът на Мариупол Вадим Бойченко заявиха, че няма връзка с украинските военни.

Около Киев - тела

Началникът на полицията в Киевска област Андрий Небитов каза, че за последното денонощие в близост до украинската столица са били открити телата на 20 мирни жители и че те са били убити от руски военни, предаде Укринформ, като се позова на пресслужбата на вътрешното министерство. 

По негови думи към днешна дата полицията е открила 1235 тела на мирни жители в Киевска област. Самоличността на 282 от загиналите все още не е установена.

Според Небитов много граждани са изведени насила от страната от Украйна и няма връзка с тях. Той призова гражданите да не се колебаят да съобщават в полицията за безследно изчезнали близки и роднини. 

Ако и Беларус се включи

Киев ще бъде готов, ако беларуските въоръжени сили се включат в руските военни действия срещу Украйна, заяви украинската гранична служба, цитирана от Ройтерс, предава БТА.

Беларус, който е близък съюзник на Русия, съобщи, че днес армията му е започнала широкомащабни учения, за да изпробва бойната си готовност и че те не представляват заплаха за съседните страни.

„Не изключваме възможността в даден момент Русия да използва територията и въоръжените сили на Беларус срещу Украйна“, каза Андрий Демченко, който е говорител на украинската гранична служба. „Ето защо сме готови“, заяви той и допълни, че след началото на руската инвазия на 24 февруари границата с Беларус е била подсилена. 

Русия започна военните си действия срещу Украйна, след като проведе съвместни учения с Беларус, които ѝ позволиха да придвижи силите си по-близо до украинската граница. В началото на военните действия Русия атакува съседни на Беларус украински области, но боевете сега са съсредоточени в югоизточните региони, посочва Ройтерс.

Демченко каза, че Украйна е подсилила границата си и с подкрепяния от Русия съседен молдовски сепаратистки регион Приднестровие, където напрежението нарасна, след като местните власти съобщиха, че е бил подложен на атаки. 

Украинските власти изразиха загриженост от ситуацията в Приднестровието и осъдиха това, което според тях е опит на Русия да въвлече региона във войната срещу Украйна. Москва от своя страна каза, че е притеснена от случващото се там и че следи събитията отблизо.

Американският посланик в Молдова Кент Лонгсдън днес заяви, че "руската инвазия в Украйна и опитите на Москва да прекрои границите на Европа, като използва оръжие, са причина за голямо безпокойство по целия свят". Но по думите му Вашингтон няма доказателства, че Москва иска да разшири обхвата на военните действия до Молдова и руският президент Владимир Путин ще загуби войната, съобщиха молдовските медии.