На протестни действия срещу обявената от руския президент частична мобилизация призовава в Туитър младежкото движение "Весна" (Пролет). Протестите са под надслов "Не на могилизацията". Движението призовава днес от 19:00 часа местно време да се организира протести в центровете на всички руски градове.

Ето цялото съобщение на движението:

"Току що Владимир Путин обяви "частична" мобилизация в Русия. Това означава, че хиляди руски мъже – наши бащи, братя и съпрузи – ще бъдат хвърлени в месомелачката на войната. За какво ще умират? За какво майките и децата ще проливат сълзи? За двореца на Путин. Сега войната наистина ще нахлуе във всеки дом и всяко семейство.

Досега властите говореха, че воюват само "професионалисти" и че те ще победят. Ясно е вече, че не побеждават, затова за фронта започнаха да събират затворници. А сега е обявена мобилизация.

Значи положението е много тежко. Войната вече не е "някъде там" – тя дойде в нашата страна, нашите домове, за да прибере нашите близки. И те трябва да загиват, за да поправят грешките на Путиновия режим, който вкара Русия в чудовищна касапница, изолация и нищета.

Депутати и чиновници, които ежедневно виеха за нуждата от мобилизация, ще си останат в своите топли кресла – живи и здрави. Ние смятаме, че точно те трябва да бъдат мобилизирани и пратени в Украйна – сами да гинат за болните си фантазии, а не да изпращат на смърт обикновени момчета.

"Весна" обявява общоруска акция против мобилизацията – призоваваме ви да излезете по улиците на руските градове още днес в 19:00. Скоро ще обявим местата за Москва и Санкт Петербург. В регионите призоваваме самостоятелно да изберете местата и да ни ги съобщите в чат ботовете, за да ги изброим в списък.

Протестната акция е само началото. Ние сме уверени, че решението за "могилизация" може да доведе до края на тази власт. Сега на страната ни се нуждае от това да излезем. Всичко е в нашите ръце".

---

Движението "Весна" възниква в началото на 2013 г. Тогава редица членове на петербургския клон на младежкото "Яблоко" са изключени от партията и създават ново демократично движение, обединявайки сили с други либерали. Движението официално няма един лидер - вместо това управленските и програмните функции се изпълняват от Федерален координационен съвет, състоящ се от петима души. То провежда акции в района на Санкт Петербург, включително срещу унищожаването на детската болница. След 24 февруари „Весна“ стана един от организаторите на антивоенните протести в цяла Русия, като тази на 27 февруари, при която бяха задържани над 2800 души.