Шестият пакет санкции срещу Русия може да получи зелена светлина още днес или утре, съобщиха за Клуб Z източници от Брюксел.

Пакетът бе предложен от Европейската комисия вчера. Най-важната част от него е постепенен отказ от руски петрол. До 6 месеца всички страни членки трябва да се откажат изцяло от суровия петрол, а до края на годината – от рафинираните продукти. Мерките са заради продължаващата агресия в Украйна.

Словакия и Унгария обаче искат по-дълъг период, тъй като са изцяло зависими от това гориво.

Обсъждането на пакета започна почти веднага след огласяването му. Началото бе среща на експертно ниво в Брюксел, коато даде възможност на страните членки на ЕС да поставят технически въпроси. Срокът за предоставянето на писмени бележки и коментари изтича днес по обед. Въз основа на това ще бъдат разпространени правни актове.

Френското председателство на Съвета на ЕС иска да свика още днес заседание на КОРЕПЕР II – Комитета на постоянните представители. Това трябва да стане в късния следобед или вечерта. Ако трябва повече време, посланиците ще бъдат приканени да постигнат съгласие до утре сутринта.

На по-късен етап се предвижда дискусия по оценката на въздействието на санкциите срещу Русия върху държавите членки.

Одобряването на шестия пакет от санкции трябва да бъде направено от Съвета на ЕС.