Президентската институция следи и анализира всички събития. Ако президентът прецени, ще свика Националния съвет по сигурност след обявената от руския президент Владимир Путин частична военна мобилизация.

Това коментира от Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова в първата реакция на "Дондуков" 2 по "мобилизацията" на Путин и заплахите за използване на ядрено оръжие и появилите се призиви за това, че Румен Радев трябва да свика съвета.

"Смятам, че на този етап служебният кабинет добре си върши своята работа. Както виждате всички необходими министерства са на бойна нога. Ако се наложи, може да се свика и Народното събрание, но преди това трябва да бъдат изчерпани всички други форми. В такава ситуация един от най-лошите съветници е паниката", заяви още Йотова.

"Частична мобилизация, нови референдуми, това означава задълбочаване на конфликта и на военните действия с край, който никой не може да предопредели", допълни заместничката на Румен Радев.

Служебният кабинет е пестелив по темата. Вчера военният министър Димитър Стоянов каза само, че риск имало, като посочи за пример високите цени, но нямало непосредствена заплаха за България. След което препрати към Министерство на външните работи за позиция.

Днес от МВнР излязоха със съобщение, в което се посочва, че тази нощ в Ню Йорк министър Николай Милков е участва' в извънредна среща на Съвет "Външни работи" на ЕС, посветена на ескалирането на руската агресия срещу Украйна. На нея е съгласувана обща позиция на държавите-членки на ЕС, изразена в Декларация на Върховния представител Жозеп Борел.

МВнР публикува декларацията:

Декларация на Върховния Представител от името на Европейския съюз по повод Руската военна агресия срещу Украйна

Европейският съюз осъжда по най-категоричен начин последната ескалация, предприета от Русия в нейната незаконна, непровокирана и с нищо неоправдана агресия срещу Украйна. Въпреки множеството призиви от страна на международната общност към Русия да спре незабавно военната агресия срещу Украйна, руското ръководство, за съжаление, реши друго. На 21 септември Русия избра пътя на конфронтацията, като обяви частична мобилизация в страната, като подкрепи организирането на незаконни „референдуми“ на украински територии, понастоящем окупирани от Русия и като отправи поредни заплахи за използване на оръжия за масово поразяване.

Европейският съюз препотвърждава, че най-строго осъжда плановете за организиране на незаконни „референдуми“, чиято цел е да бъдат анексирани от Русия части на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка области, окупирани в момента от Русия. Тези незаконни „референдуми“ са поредното грубо посегателство срещу независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и сериозно нарушение на Устава на ООН.

Действията на Русия в Украйна продължават да заплашват мира и сигурността в Европа и по света, и имат тежки глобални последици, изразяващи се в повишена продоволствена несигурност и покачващи се цени на енергията. ЕС препотвърждава призивите си към Русия да зачита принципите на Устава на ООН и да се откаже от незаконните си планове. Русия, нейното политическо ръководство и всички замесени в организирането на тези „референдуми“, както и в други нарушения на международното право и международното хуманитарно право в Украйна, ще бъдат държани отговорни, като допълнителнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат предложени възможно най-скоро в координация с нашите партньори. ЕС и държавите-членки никога няма да признаят тези територии като нещо друго, освен като част от Украйна и ще продължат да подкрепят усилията на Украйна да възстанови своята териториална цялост толкова дълго, колкото е необходимо.

В съответствие с Устава на ООН и международното право, Украйна упражнява законното си право да се защитава от руската агресия, за да си възвърне пълен контрол над своите територии и има правото да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите й граници.  Приветстваме смелостта и успехите на Украинските въоръжени сили по време на настоящото контранастъпление. Ще продължим да подкрепяме усилията им чрез предоставяне на военно оборудване толкова дълго, колкото е необходимо.  

В допълнение към огромните страдания, причинени на украинския народ от руската агресия, Русия избра допълнително да увеличи цената на войната си и за руското население чрез частичната мобилизация.

Споменаването на ядрени оръжия не разклаща нашата отдаденост, решимост и единство да застанем до Украйна и нашата всеобхватна подкрепа за способността на Украйна да защитава своята териториална цялост и суверенитет толкова дълго, колкото е необходимо. Още повече, ЕС потвърждава ангажимента си да продължава да подкрепя устойчивостта на страните от Източното партньорство и Западните Балкани.

ЕС остава непоколебим в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и изисква Русия незабавно, напълно и безусловно да изтегли всички свои войски и военно оборудване от цялата територия на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.