България вероятно ще получи повече време за отказ от руския петрол, съобщи „Политико“. Според Ройтерс обаче това няма да се случи.

Посланиците на страните членки на ЕС и днес не постигнаха съгласие по темата, залегнала в в шестия пакет от санкции.

Това съобщиха за Клуб Z дипломатически източници от Брюксел.

КОРЕПЕР II – Комитетът на постоянните предстанители, започна за заседава вчера. Втори ден поред няма постигнато съгласие за отказа от руски петрол. Предложението на Европейската комисия е ЕС постепенно да се откаже от суровия петрол до 6 месеца, а от рафинираните продукти – до края на годината.

Възможно е днес по-късно въпросът отново да бъде обсъден, казаха нашите източници. Ако това не стане днес, ще има заседание и утре.

Тази сутрин „Политико“, считан за официоз на Комисията, съобщи с позоваване на европейски дипломат, че България вероятно също ще получи отсрочка подобно на Словакия и Унгария. Същото според изданието се отнася и за Чехия. 

Словакия и Унгария не са съгласни със сроковете от самото начало, тъй като са почти изцяло зависими от Русия. Затова Комисията предложи специално за тези две страни допълнителен едногодишен срок. Те обаче поискали две години, твърди „Политико“. Мотивите на Будапеща и Братислава били, че те трябва да адаптират своите вериги за доставки.

Според изданието те могат да получат двегодишна отсрочка. България и Чехия вероятно също ще бъдат включени в тази схема, пише „Политико“, без да дава повече подробности. Но изтъква, че страната ни е също почти изцяло зависима от русия.

Претенции предявила и Гърция. Те обаче били за превоз на руски петрол към страни извън ЕС. Гърция има голям морски флот. Европейски дипломати обаче предупредили, че ако и Атина получи облекчения, целта на санкциите изобщо ще бъде подкопана.

По обяд обаче Ройтерс съобщи, че облекчения ще получат Унгария, Словакия и Чехия, но не и България. Дипломатически източник заявил пред агенцията заявил, че „няма реално основание за това“. Докато останалите три държави имали „обективен проблем“.

Източниците на Клуб Z потвърдиха, че в новия санкционен списък на ЕС е включена руската гимнастичка Алина Кабаева. Твърди се, че тя е любовница на президента Владимир Путин.

За санкции бил предложен и руският патриарх Кирил. Срещу това обаче се противопоставила Унгария, казага нашите източници, без да дадат повече подробности.