215 украински военнопленници се върнаха у дома при размяната с Русия, от тях 108 - бойци на "Азов", сред които легендарните командири Денис Прокопенко, Сергей Волынский, Святослав Паламар , и пресс-офицера на полка Дмитрий Козацкий, автор на знаменитите фотографии от обсадения хангар в Азовстал. Това пише Ксения Ларина, журналист от "Ехо Москвы", сега от "The insider Russia".

"Петте командира се намират в Турция, президентът си говори с тях по видеовръзка.

Дадохме за тях Медведчук, майната му. И още 55 руснаци, с които не е ясно какво ще се случи в "благодарната" родина. 

А украинците ги посрещат както трябва - като герои. И президентът Зеленски навярно ще стисне ръката на всеки от тях и ще му каже: "Благодаря за службата!". Както посрещна през август 2019 измъкнатите от руския ад Сенцов, Колченко и другите пленници. И за всеки намери думи и чувства.

В Русият не правят така. В Русия крият войната, крият ранените, не си взимат мъртвите и към освободените пленници се отнасят като към предатели. И най-вероятно ще поискат от тях декларации "за неразгласяване". Презират войниците си. Страхуват се, че ще проговорят. Затова и Украйна не е Русия", коментира Ларина.

Веднага след обявяването на мобилизация от Путин, Украйна и Русия обмениха пленници. Украйна си прибра 215 души, съобщи ръководителят на офиса на президента Андрей Ермак в Телеграм. Освободени са и 10 чужденци, които са се сражавали на страната на Украйна. Някои от тях са били заплашвани от смъртно наказание от подчинените на Москва "боевики". Чужденците са прехвърлени със самолет в Саудитска Арабия.

Освободени са петима ръководители на гарнизона "Мариупол", в това число командира на отряда със специално предназначение към Националната гвардия на Украйна "Азов" Денис Прокопенко (Редис), заместникъ му Святослав Паламар (Калина) и изп. дл. командир на 36-та бригада на морската пехота Сергей Волинский (Волъйна). Те се намират в Турция и съгласно договорката, ще останат там до края на войната.

Срещу това руснаците си получиха обратно 55 руски окупатори освен това, в рамките на обмена, Украйна предаде на Русия заподозрения в държавна измяна депутат Виктор Медведчук, кум на Владимир Путин.. Той е сменен за 200 украински военнопленници. Размяната се е състояла в Черниговска област. В крайна сметка, Украйна предава на Русия 56 души, а получава 215. Сред освободените са 188 защитници на Мариупол и "Азовстал", в това число 108 бойци от "Азов". Сред тях са парамедикът Катерина Полишчук, прес-офицера на "Азов" Дмитрий Козацки, военният лекар Маряна Мамонова, която е в последните месеци на бременността си.