СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН -  "Меркел е предателка и няма какво да търси в канцлерстото. Оставка!"

Това крещяха демостранти в понеделник вечер на площада пред операта “Земпер” в Дрезден. Членове и привърженици на ПЕГИДА за пореден път в понеделник вечер се стекоха в Дрезден, демонстрации имаше също в Кьолн и Берлин.

ПЕГИДА - Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада, обединява десни радикали, които се обявават срещу имигрантите и бежанците мюсюлмани в Германия.

Техните походи са в понеделник, както това беше при мирните протести през 1989 г., които допринесоха за рухването на комунистическия режим в тогавашната ГДР.

Тогава основният лозунг беше “Ние сме народът!” Същия издигат и сега радикалите от ПЕДИГА.

Въпреки дъжда и студа, 18 000 демонстранти от Хамбург, Любек, Котбус и други градове се събраха снощи в Дрезден. Мнозинството заклейми Ангела Меркел заради призивите й германците да се противопоставят на ПЕГИДА. Преди началото на снощния пореден поход на антиислямистите канцлерката призова: “Те сеят омраза, не ги следвайте! Ние трябва да надигнем глас и да заявим, че в нашето общество няма място за десен екстремизъм, ненавист към чужденците и антисемитизъм!” 

“Народни предатели!” и “Преса за бълване на лъжи!”, скандира множеството пред операта “Земпер”. И двата лозунга са известни от времето на нацизма, но явно това не смути никого сред радикалите.

Още преди началото на демонстрацията светлините на операта бяха загасени.

В мрак потънаха също катедралата в Кьолн и Бранденбургската врата в Берлин, където също имаше демонстрации на членове и привърженици на ПЕГИДА. Загасването на светлините на едни от най-известните германски символи на културата, вярата и архитектурата бе своеобразен протест срещу движението ПЕГИДА и неговите последователи.

Знаменитата катесрала в Кьолн потъна в мрак.

На демонстрацията в Кьолн бе издигнат плакат: “Картофи вместо дюнер!” Картофите са основната храна на немците, а знаем кои препочитат дюнера.

Хиляди граждани се надигнаха на контрапротести в Щутгарт, Мюнхен, Кьолн, Дрезден, Берлин и другаде. 

В берлинския поход срещу ПЕГИДА се включи и министърът на правосъдието Хайко Маас. Той обяви, че е дошъл като обикновен гражданин и като милиони германци се възправя срещу ненавистта.

Бившият канцлер Хелмут Шмит заклейми походите на ПЕГИДА като насаждащи низки предразсъдъци и ненавист към чужденците. Той призова Германия да остане отворена към света и толерантна към бежанци и хора, търсещи политическо убежище.

Противници на ПЕГИДА развяват турски флаг край потъналата в мрак Бранденбургска врата в Берлин.

“Това не е Германия. Погледът назад в историята ни и разумът диктуват – Германия няма право да се отвръща от бежанци и хора, търсещи убежище. Страната ни трябва да е толерантна и да остане отворена към света. Ето защо казваме категорично: “НЕ! на ПЕГИДА!”, заяви Шмит днес за в. “Билд”, най-четеният всекидневник с над 4 милиона дневен тираж.

Бившият канцлер Герхард Шрьодер предпочете същото издание, за да изрази позицията си: “Преди 14 години германците са надигнаха на “въстание на разумните” срещу ненавистта към имигрантите. От същото се нуждаем и днес. Прекрасно е, че демократичните партии и църквата заемат ясна позиция срещу ПЕГИДА.”

През 2001 г. точно Шрьодер като канцлер оглави протестен поход пред Бранденбургската врата в Берлин срещу надигащата се тогава омраза срещу чужденците.

Над 80 от най-видните личности в Германия – политици, писатели, журналисти, артисти, шоу звезди и спортисти излязоха вчера с онлайн апел: “Не на ПЕГИДА и омразата!" За броени часове петицията беше подкрепена от над 320 000 души.