Германия дава седем танкови гаубици 2000 от своите запаси на Украйна, съобщи днес министърката на отбраната Кристине Ламбрехт. Тя побърза да отхвърли критиките, че по този начин отслабва армията и я оставя без необходимото оръжие. „Можем да си позволим да дадем тези гаубици, без това да се отрази на боеспособността на Бундсвера“, посочи тя.

Гаубиците са калибър 155 мм и се монтират върху танк. Те са широки 3,50 метра и дълги почти 12 метра, като могат да се заредят с 60 снаряда. Всеки от тях тежи 43 кг. В зависимост от типа снаряди, разстоянието, което достигат е до 40 км. 

В същото време стана ясно обаче, че Германия няма и не може да намери муниции за обещаните зенитни установки „Гепард“. Страната е свалила от въоръжение машините, тъй като са твърде сложни за управление и курсът на обучение за боравене с тях е неефективно дълъг. По тази причина и не произвежда вече муниции за „Гепард“. Наложи се да търси такива в складовете на страни, на които е продавала в миналото „Гепард“, най-вече в Бразилия, но муниции не бяха намерени.