Най-малко 25-има души са загинали, а други 74 са в болница, след като мощна експлозия разкъса фасадата на хотел в кубинската столица,  в историческия център. Сред загиналите има дете, бременна жена, а единственият чуждестранен гражданин е испанец.

Взривеният хотел е потънал в облаци прах.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел отхвърли  предположенията, че става дума за бомба, и каза, че взривът в хотел "Саратога" в Хавана изглежда е бил причинен от изтичане на газ.

„В никакъв случай не беше бомба или терористична атака -  каза Диас пред Ройтерс на излизане от болница "Каликсто Гарсия", където са настанени ранените. - Това е просто много нещастен инцидент."

По време на експлозията хотелът е бил затворен за туристи, но вътре е имало работници. Държавната телевизия в Хавана съобщи, че усилията за издирване и спасяване продължават и каза, че не е ясно дали още жертви са останали в капан в развалините.

Снимки, публикувани от правителствените медии, показват, че голяма част от външната стена на хотела е избита, разкривайки вътрешните стаи.

Хиляди хора се събраха да снимат хотела.

Роберто Енрике Калзадила, представител на военното предприятие, което управлява много от хотелите в страната, каза, че хотелът с 96 стаи е планирано да отвори отново през следващите няколко дни и че работниците на място правят последни приготовления.

„Работниците правеха ремонт, за да отворят имота, а на сутринта подаваха газ и изглежда някаква авария е предизвикала експлозия“, каза той по държавната телевизия.

Полицията и спасителните работници се стичаха на мястото, отцепвайки райони и сгради наблизо, включително сградата на Capitolio.

В рамките на 15 минути след експлозията над 10 000 души се бяха събрали извън посипаната от развалини структура, правейки снимки и качващи видеоклипове.

Хотелът с 96 стаи в неокласически стил е преустроен от британска компания след падането на Съветския съюз и е смятан за място за посещение на държавни служители и знаменитости в продължение на много години.

Хотел "Саратога" преди взрива.

Мадона, Бионсе и Миг Джагър са отсядали в "Саратога", въпреки че той загуби част от блясъка си след откриването на нови хотели в Хавана.