Мобилизацията в Русия е признание, че нейната кадрова армия, която "десетилетия е била подготвяна за заграбване на чуждото, не издържа и се разпада", заяви украинският президент Володимир Зеленски в своето обръщение тази нощ, предаде БТА. 

Държавният глава изрази благодарност към всички украинци, които защитават независимостта на страната си. По думите му Украйна е успяла да промени хода на войната, така че "всеки окупатор, даже и най-неадекватният, да може да усети, че ние можем да победим и се движим към победата".

Той подчерта, че каквито и да бъдат решенията на руското ръководство, те не променят нищо за Украйна – освобождаване на страната, защита на народа и мобилизация на световната общност за изпълняването на тези задачи.

Зеленски благодари на европейските съюзници на Украйна "от Исландия до Румъния". 

В края на обръщението си президентът премина на руски език и коментира протестите в Русия против мобилизацията. Той пита "защо например дагестанци, или които и да било други, трябва да загиват" в Харковската област или край Донецк. По думите му това решение е взето от "един човек в Русия от името на всички граждани на Русия". 

"Вие вече сте съучастници в тези престъпления, убийства и изтезания на украинци. Защото вие мълчахте. Защото вие мълчите", обяви той.

И им каза, че сега за тях е време да вземат избор: за мъжете - дали да загинат, или да живеят, дали да бъдат осакатени, или да съхранят здравето си. Както и за жените - дали да загубят завинаги своите съпрузи, синове и внуци, или да се опитат да ги защитят от гибел.

По думите на украинския президент досега 55 хиляди руски войници са загинали за половин година, а десетки хиляди са ранени.

"Искате ли още? Не? Тогава протестирайте. Борете се. Бягайте. Или се предайте в украински плен".