МВР и други държавни органи провеждат поредна специализирана полицейска операция, този път в Стара Загора. Тя е обявена "за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони, махали и квартали". Тече на територията на цялата областна дирекция.

Акцията се провежда съвместно с ГД „Жандармерия“, горското стопанство, агенцията по безопасност на храните и НАП.

Такива акции зачестиха преди изборите, като най-често мишена са заложни къщи и лихвари, които се оказват "подготвени" с огромни списъци на избирателите, с личните им данни, информация за дългове и дори лични документи.

БНР пък съобщи тази сутрин, че13 лица са задържани в мащабната специализирана полицейска операция на ОД на МВР Добрич.

Основните цели на операцията са установяване и задържане на издирвани лица и превозни средства, превенция и противодействие на нелегалния трафик и незаконната миграция на хора, както и по Закона за движение по пътищата установяване на водачи, които управляват под въздействието на алкохол и наркотици или без необходимата правоспособност.  

Екипи на Пътна полиция, Криминална полиция, Охранителна полиция, както и сили от „Жандармерия“ участват в операцията.

Операцията е започнала още през вчерашния ден.

Посетени са били два частни адреса в Добрич и Каварна, където са установени наркотични вещества, електронни везни и пари, информира началникът на "Пътната полиция" в Добрич главен инспектор Жулиян Минев.

"До момента общо задържаните са 13, по различни случаи. В специализираната операция участват всички сили и средства на пътна и охранителна полиция, криминална, икономическа, включително сили и от дирекция "Жандармерия", каза той.

Има установени случаи и на сухопътните граници – Кардам и Дуранкулак, на незаконно преминаване на мигранти, но засега те са единични.

Само за последните десет дни на територията на ОД на МВР Добрич са установени 15 водачи да управляват под въздействието на алкохол, 11 от които с концентрация над 1,2 промила, 7 водачи под въздействието на наркотици и 12 неправоспособни шофьори.

Днес и от прокуратурата представиха обобщени данни за образуваните досега проверки и досъдебни производства. До 10:00 ч днес са образувани 19 досъдебни производства, 118 преписки, по 48 от които е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление.

В качеството на обвиняем е привлечен един човек.

Ето и пълния текст на съобщението:

Обобщена информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, свързани с предстоящите парламентарни избори за 48-ото Народно събрание.

Във връзка с предстоящите на 02.10.2022 г. парламентарни избори за 48-ото Народно събрание във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите.

От началото на предизборната кампания (02.09.2002 г.) до 10,00 часа на 23.09.2022 г. са образувани 19 досъдебни производства, 118 преписки, по 48 от които е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите за 48-ото Народно събрание, са разпределени както следва: АП-София – 9, АП-Пловдив -2, АП-Варна – 5, АП-Велико Търново – 2, АП-Бургас - 1.

До настоящия момент в качеството на обвиняем е привлечено 1 лице.

Във всяка област на страната са създадени областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.