Частично бедствено положение заради мигрантския натиск е обявено в общините Свиленград и Тополовград. Това става от днес в 12 часа по обяд до същия час на 29 септември със заповед на областния управител на Хасково Минко Ангелов, съобщава БТА.

Подобна мярка се въвежда и в общини в Бургаско и Ямболско по информация на Нова тв.

То е обявено заради "създадената към момента и усложняваща се обстановка, вследствие на засиления мигрантски натиск по българо-турската граница в пограничните райони и с цел избягване загуби на човешки животи, недопускане на значителни вреди на имуществото на населението и икономиката на страната, както препятстване настъпването на значителни последици за околната среда", е обяснението на областната управа.

За пръв път в региона се въвежда частично бедствено положение по такава причина. Последно извънредна ситуация в общини в областта бе обявена през лятото заради големите пожари.

За БТА областният управител Ангелов цитира справка на МВР, според която за периода от началото на годината до 18 септември 103 998 лица са се опитали да влязат незаконно у нас от Турция, което е с 3,4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. За тази седмица броят на мигрантите, атакували браздата, е 5864 души, а за предходната - 5254 души.

На терен вътрешният министър Иван Демерджиев поясни повече за причините за тази мярка.

Целта е да се избегнат процедури, за да може спешно да започне ремонтът по горските пътища, някои от тях са трудно проходими и разрушени, каза в Малко Търново служебният вицепремиер по обществения ред и сигурност, цитиран от БТА.

Според Демерджиев до две седмици трябва да започне рехабилитацията и ремонтните дейности по пътищата в района на границата.