Калифорнийски съдия отхвърли жалбата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп срещу Twitter, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Бившият държавен глава бе изхвърлен от социалната мрежа заради подстрекаване към насилие през януари 2021 г. Милиардерът републиканец обвинява Twitter, че цензурира хората и нарушава правото им на свобода на словото, гарантирано в конституцията на САЩ. Но според съдия Джеймс Донато Twitter е частна компания и първата поправка на конституцията не се отнася за нея, а само за рестрикции върху свободата на словото, налагани от правителството.

Регламентът на платформата ѝ дава правото да действа, както прецени за правилно независимо от акаунта или от съдържанието, или мотива, а дори и може и без мотив, допълни съдията.

На Тръмп бе забранен достъп до големите мрежи Twitter, Facebook, YouTube) след щурма на негови привърженици на Капитолия на 6 януари 2021 г. Той е обвиняван, че го е насърчил.

Преди да бъде изгонен от Twitter Тръмп имаше там около 89 милиона последователи, към които се обръщаше всеки ден. 

Междувременно по време на митинг в Пенсилвания Тръмп заяви, че действащата администрация на Джо Байдън си няма и понятие как правилно да говори с Владимир Путин, а просто казва неправилни неща в неподходящо време.