България ще подкрепи нови санкции срещу Русия, каза военният министър Димитър Стоянов.

"Страната ни винаги е следвала единната европейска позиция. Тя е твърде постоянна. Мисля, че и в този случай санкции ще бъдат подкрепени", заяви Стоянов.

Той припомни, че КСНС може да бъде свикан при работещ парламент, а сега може да бъде свикан съвет по национална сигурност към Министерския съвет.

"Засега няма такива индикации. Още повече, че мобилизацията е един дълъг и продължителен процес. Мобилизацията не е от днес за утре. Това е процес, не просто да облечеш един цивилен гражданин. Има и време за подготовка, за сформиране на формирование и чак тогава", обясни министърът на отбраната.

Той отново каза, че българската армия е в постоянна бойна готовност.

"Няма нещо чрезвичайно в армията. Това, което сме направили, е, че сме засилили наблюдението на източната част на страната. Армията освен ежедневната си дейност е и на границата, тя е в Каравелово. Армията е там, където трябва да бъде", заяви Стоянов.

И допълни:

"Не знам кои експерти са казали, че трябват чрезвичайни проверки. Българската армия е в ежедневния си ритъм. Казах само, че е засилено наблюдението на източния фланг. Не е необходимо да се прави каквато и да е проверка. Ние си изпълняваме нормалната ежедневна дейност".

Той призна, че мобилизацията носи риск за националната сигурност, но според него заплаха от пряко въвличане на България в конфликта засега няма.