Образувано е досъдебно производство след пожар в дома за възрастни хора във Варна, има четирима починали, двама са настанени в болница. Извършва се аутопсия на четирите тела.

Има обаче и заподозрян, който е обитател на дома, съобщиха днес на брифинг от прокуратурата.

Преместен е от друг дом в град Девня, който е закрит. В момента е настанен в психиатрията за изясняване на неговото психическо състояние. Мъжът е на 53 години. Иззети са записи от камерите.

 

Предполагаемата причина за пожара е човешка дейност - неправилно боравене с открит огън вътре в стаята, но не се изключват и останалите версии.

По-рано днес бе съобщено, че четирима са загинали вследствие на пожар в дома за възрастни "Св. Георги" в местността Сотира край Варна. Той е разположен близо до болница "Св. Марина".

Загиналите са трима мъже - на възраст 70 г., 73 г. и 88 г., както и една жена. Друга жена, която е била настанена в дома е в болница с опасност за живота.  

Пламъците тръгнали минути преди 3 часа през нощта от една от стаите на приземния етаж. Служители на дома са се опитали да гасят с подръчни средства.

Евакуирани са двайсетима души и е извършено отдимяване на сградата. В дома са настанени възрастни и трудноподвижни хора, което е затруднило евакуацията.

Това е пореден подобен инцидент у нас. В същия дом изгоряха отново 4-ма души през миналия юли.

 
На 22 ноември пък 9-има възрастни изгоряха пак при пожар в старчески дом, и то отново във Варненско - в село Рояк, община Дългопол.