Руското министерство на отбраната съобщи днес, че руските сили са унищожили през изминалата нощ с ракетен удар украински боен кораб край Одеса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят на министерството генерал Игор Конашенко каза също, че руската ПВО е свалила над Змийския остров в Черно море два украински бомбардировача Су-24 и един хеликоптер Ми-24. В района на Одеса е бил свален и дрон "Байкартар". Унищоженият кораб е бил корвета тип "Проект 1241".

През последните 24 часа са били унищожени общо четири украински бойни самолета и четири хеликоптера, твърди Москва.

Украйна на свой ред съобщи, че нейните въоръжени сили са нанесли много удари по Змийския остров и са унищожили два руски катера от типа "Раптор", малък десантен катер и зенитен комплекс "Тор". 80 окупатори са потънали, предаде Укринформ, цитирайки видео обръщение на Сергий Братчук, говорител на Одеската военна администрация. 

Отразявайки новините за бойните действия в Украйна световните агенции често подчертават, че информацията не може да бъде потвърдена от независими източници. 

Също днес украинските войски се изтеглиха от източноукраинския град Попасна, съобщи областният управител на Луганска област Серхий Хайдай и по този начин потвърди по-ранни съобщения, че населеното място е превзето, предаде Ройтерс.

Пред украинската телевизия Хайдай заяви, че украинските войски са се изтеглили, за да заемат по-укрепени позиции и добави: "Там всичко е разрушено".

По-рано днес лидерът на руската република Чечения Рамзан Кадиров обяви, че войските му са установили са установили контрол над по-голямата част от Попасна.

Миналия месец руските сили започнаха нова офанзива по източния фланг на Украйна. Едни от най-ожесточените нападения и обстрели бяха именно в района на град Попасна, който се намира в Луганска област.