Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че злото се е завърнало в Украйна. Той заяви това в емоционалното си видео обръщение по случай Деня на победата, на който Европа отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзниците във Втората световна война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Животът, за който войниците се сражаваха в онази война, приключи на 24 февруари, когато започна руската инвазия в Украйна, казва украинският президент.

"Злото се завърна. Отново!", каза Зеленски и добави: "В различна форма, под различни лозунги, но със същите цели", заяви той.

Зеленски подчерта, че Украйна и нейните съюзници ще победят.

"Злото не може да остане ненаказано, то не може да се скрие в бункер", каза той.

Специалното видео обръщение за днешния ден е черно-бяло. На него Зеленски стои на фона на разрушени и опожарени жилищни сгради в Бердянка, недалеч от Киев.

Вижте цялото видео със субтитри на английски:

Нацисткият лидер Адолф Хитлер прекара последните дни от живота си в бункер в Берлин, където се самоуби през последните дни на войната, припомня Ройтерс. Москва нарича инвазията си в Украйна "специална военна операция" за "демилитаризация" и "денацификация" на съседката си и за премахване на антируския национализъм, подхранван според нея от Запада. Украйна и Западът казват, че Русия е започнала непровокирана агресия.

Инвазията в Украйна отне живота на хиляди хора и направи близо 10 милиона души бежанци. Тя доведе до сурови западни санкции срещу Москва и породи опасения от по-остра конфронтация между Русия и Запада.

В Русия Денят на победата 9 май е един от главните празници - възпоменание за огромните жертви, дадени от Съветския съюз във войната с нацистка Германия.