Кое е водещото - генетиката или отглеждането? Кое определя как едно дете се развива?

Отговора на тези въпроси се опитва да открие проф. Нанси Сегал, която от години изследва еднояйчни близнаци. Последното й изследване на деца, разделени като малки и живели в две различни държави, дава интересен поглед върху тези въпроси.

"Идентичните близнаци дават възможност за прост, но елегантен експеримент за отделянето на факторите на средата и генетиката, които влияят на човека. Този случай е уникален, защото близнаците са отгледани в различни държави", обяснява проф. Сегал.

И двете деца са родени през 1974 г. в Сеул, Южна Корея. Едно от тях обаче се загубва на разходка до пазара с баба си. Бива открита от властите на около 200 км от там и заведена в болница, където се установява, че има дребна шарка. Въпреки опитите да бъде открита, в крайна сметка влиза в сиропиталище и скоро бива осиновена от американска двойка.

Детето, останало в Южна Корея, открива близначката си пре 2018 г., когато пуска ДНК проба по програма на корейското правителство. 

Изследването включва редица тестове и анкети - как са израснали двете деца, каква е била семейната им среда, какви са убежденията им, навиците им, психическото и физическото им здраве, задоволството от професията - и общата интелигентност. 

Именно в последната характеристика има най-голяма разлика - южнокорейската близначка е с 16 пункта по-интелигентна от своята американска сестра. По принцип 15 IQ точки разлика се счита за една стандартна девиация - т.е. достатъчно солидна разлика, че да могат да се игнорират индивидуални специфики на теста. 

[[nid:82014]]

Другите разлики са обясними от различната среда - очаквано близначката в Южна Корея е израснала с по-колективистично мислене, а тази в САЩ - с по-индивидуалистично. Има обаче и разлика в семействата - биологичното семейство е било по-подкрепящо и по-сплотено. Американците са били по-строги, по-религиозни и са имали повече вътрешни семейни конфликти. 

Близначките имат и много различни професии - едната е администратор на държавна позиция, другата - готвач.