България има нужда от опитно и стабилно правителство, което да я преведе сигурно през кризите на днешния ден. Това заяви днес в София Манфред Вебер, председател на най-голямата партия в Европейския парламент - Европейската народна партия (ЕНП).

Вебер пристигна в България, за да подкрепи ГЕРБ на предстоящите в неделя избори за Народно събрание.

Той беше специален гост на предизборно събитие „По-силни от кризите! ГЕРБ-СДС”, в което участва и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В такива несигурни времена е изключително важно кой ще поеме отговоростта", каза Вебер. "И в такъв случай ние трябва да се обърнем към един сигурен партньор, какъвто е ГЕРБ и какъвто е г-н Бойко Борисов, защото неговата партия, по време на нейното управление, донесе стабилност".

"Бойко Борисов и ГЕРБ направиха своя ясен и категоричен избор. Те са на страната на мира, против руската агресия...Те са на страната на демокрацията и свободата", подчерта Вебер. 

ЕНП винаги е подкрепяла  политиката на най-голямата дясна партия, представляваща България в християндемократичното семейство - ГЕРБ.

Събитието се проведе в зала 3 на НДК. Присъстваха кандидатите за народни представители, кметове, общински съветници, членове и симпатизанти на партията.

Можете да го проследите на запис тук:

Вебер изтъкна, че ГЕРБ и Борисов не само са били "на правилната страна на историята" по отношение на войната в Украйна. Той изтъкна заслугите на правителството на Борисов за изграждане на газовия интерконектор между България и Гърция, за успешното усвояване на европейските средства, за сигурността на външната граница на ЕС, за интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Европа има нужда от България днес, когато поема към изграждането на своя обща отбранителна и външна политика, подчерта Вебер и изтъкна подкрепата на ЕНП за приемането на България и Румъния в Шенгенската зона за пътуване без граничен контрол. 

"Сега сме заедно, за да можем да гарантираме на България евроатлантическата ориентация и да продължим да правим добрини за народа", каза Борисов за съюза на ГЕРБ и СДС във встъпителното си изказване.

Той подчерта, че ГЕРБ има и ще отстоява "ясна и твърда позиция" за войната в Украйна.

"Да, може би това ни струва 4-5%  гласове по-малко", каза той. "Но нашите партньори трябва да знаят, че тук пише "Граждани за европейско развитие на България", не азиатско, и съюзен с Демократичните сили в България. Това е единственият изход за България - мощна коалиция от центристки десни партии, които знаят къде отиват".

"Има рядък шанс след изборите да имаме много, много стабилна управленска програма и България да забрави за кризите", заяви Борисов. "И понеже видя колко трудно е да се управлява, сигурен съм и че президентът Радев ще е по-спокоен със стабилен парламент и стабилно правителство. Защото сега всичко се пише на неговия гръб".

Лидерът на ГЕРБ отговори и на коментарите на политици, че партията му би имала голямо бъдеще, ако той напусне поста си. 

"Вие се радвайте, че ме има мене, защото аз съм добър човек", обърна се той задочно към лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, които спомена поименно. "Вие си представете, ако се събудят с друга мисъл и ви докопат Томислав, Делян, Андрей и всичките, а тук има два реда, които така ви се точат... Как ще се оправите вие с тях, знаете ли, без мене? Не си го причинявайте!"

"Аз уважавам хората, които си дадат гласа за ПП", продължи Борисов. "Уважавам хората, които си дадат за "Да, България" гласа. Уважавайте и вие тези, които си дадат за нас гласа".

Борисов призова ЕС да направи всичко възможно за зона за сигурност около АЕЦ Запорожие, която все още е в зона на военни действия, изтъквайки тежкия опит на страната ни от Чернобилската ядрена авания през 1986 г.

Бившият депутат и министър на енергетиката Делян Добрев, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев представиха приоритетите от предизборната програма на ГЕРБ и направиха оценка на последствията от управлението на четирипартийната коалиция.

Дончев обобщи това, което би направило едно правителство на ГЕРБ така: "Връщане на отговорността и компетентността в управлението; надеждни доставки на природен газ на пазарни цени; подкрепа за бизнеса и домакинствата; преодоляване на мигрантския натиск; плавна бюджетна консолидация. Съхраняване на данъчния модел". 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ