Имаме едно много счупено нещо, наречено държава, и трябва да имаме голяма разлика с другите, за да се справим. Ако разликата е няколко процента ще е рисковано да се вкараме в управлението. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща със симпатизанти в Търговище.

Той призна, че ще е трудно да оправят положението, но припомни предишните кризи, с които управлението на ГЕРБ се е справило.

„Когато дойдохме през 2009 г. беше световната финансова криза, но успяхме да измъкнем държавата. После 2013 г. Орешарски доведе до фалит на КТБ, неплащане на енергията на американските централи и бяхме осъдени от руснаците за двата реактора. За една година изплатихме на вложителите от КТБ, на руснаците, на американците и излязохме чисти, като сваляхме и дълга и бяхме шампиони в Европа по най-нисък дълг, а управлявахме и с бюджетен излишък", изтъкна Борисов.

Той припомни и, че по време на неговото управление мигрантският поток е бил овладян заедно с Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Ердоган, докато сега има частично бедствено положение в Свиленград заради мигрантите.

„След 2 октомври с Ердоган много бързо ще го решим този въпрос. Цените на горивата ще слязат надолу, на газа също – аз имам решение, защото съм го правил 12 години, не приказвам така-така", обеща Борисов.

Той разказа и как Кирил Петков е твърдял на европейски съвет, че ГЕРБ е против присъединяването на Северна Македония в ЕС.

„В същото време аз от Банкя говоря с Урсула фон дер Лайен и гарантирам как това не е вярно. На другия ден се принудихме и внесохме предложение на парламента да подкрепи френското предложение", заяви лидерът на ГЕРБ.

И обвини „Продължаваме промяната", че още не е заявила своя позиция срещу Путин в отговор на мобилизацията и ядрения шантаж:

„Много ме е страх наистина, че всеки ден в атомната централа в Запорожие я атакуват постоянно и сега, когато виждам колко се изнерви обстановката, агресията на Путин е видима и целият демократичен свят сме твърдо решени, че това трябва да приключи. Руският народ ни е приятел, но това, което прави Путин, е извън всякакъв нормален коментар – ядрен шантаж и бой по Запорожие, а тя е изключително близко до нас. Няма как да не съм против човек, който пряко ни заплашва".

За първи път в историята си България няма подсигурени доставки на природен газ, което значи заплаха за националната сигурност. "Продължаваме промяната" изоставиха енергетика. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ- СДС в Търговище Теменужка Петкова в Търговище.

"Кризата в енергетиката много пряко засяга всички – цените на тока са непосилни. Ако не бяхме ние от ГЕРБ и СДС да се преборим и да наложим таван на цената за бизнеса, общините болниците, това означаваше фалит на българските общини и бизнеса. Много от политическите ни опонтенти си приписват тази мярка, но тя е възможна благодарение на нас и дори в опозоция спасихме българския бизнес и граждани", категорична беше Петкова.

Живеем в тежки, трудни времена и от гледна точка на въшнополитически фактори, икономика, в такъв момент повече от всякога страната се нуждае от стабилно управление, силен лидер, който да изведе страната от кризите, и такъв силен лидер е нашият – Бойко Борисов.

Петкова разясни и какви ще са енергийните мерки, които ще приложи ЕК. Първата от тях е предложението на ГЕРБ, което вече се случи в България – таван на цената на тока, ЕК иска таван от 1.80 евро на мгвтч. Втората мярка е солидарност към държави, които са 100% зависими от внос на ток от друга държава. Това не би засегнало България, защото ние сме най-големият нетен износител в региона, но не сме държава износител на 100% за друга държава. Трета мярка е да бъдат обложени свръхпечалбите на рафинерии, компании за добив на природен газ – 1/3 от печалбата им да отива за бизнеса и битовите потребители. В България това ще засегне рафинерията на „Лукойл" и „Мини Марица-Изток". ЕК иска да осигури и ликвидност за важните енергийни предприятия – у нас това са „Булгаргаз" и „Топлофикация София". „Булгаргаз" го оставихме на печалба, а сега то е в ликвидна криза със загуба от 800 млн. лв.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ