ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие ще бъдат официално приети за руски територии на 30 септември. Това обявил източник от Държавната дума пред ТАСС, съобщи "Медуза".

В същия ден се очаква руският президент Владимир Путин да държи реч пред Федералното събрание. Източник от руския парламент уточнява, че тогава ще се проведе "процедурата за влизане на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области в състава на Русия".

Според източници на "Некста", обръщението на Путин може да наподобява словото му след анексирането на Крим. Държавният глава произнесе реч в Георгиевската зала на Кремъл в присъствието на депутати и сенатори, а след това подписа споразумение за приемане на територията в Русия.

Източник в Съвета на федерацията каза на РИА Новости, че на 29 септември камарата може да разгледа "споразумение и закон за влизането на нови субекти в Руската федерация".

Въпреки че в началото на инвазията Путин увери, че не се планира анексиране на украински територии, от 23 до 27 септември в ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие се провеждат референдуми за присъединяване към Русия.

Украинските власти уверяват, че това няма да повлияе на намерението им да освободят териториите си.