Започна гласуването на парламентарните избори в Италия, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

Изборните секции отвориха врати в 07:00 ч. местно време, а броенето на гласовете се очаква да започне малко след като те затворят врати в 23:00 ч. Първите прогнозни резултати се очакват в ранните часове на утрешния ден.

Според изборните правила в Италия в последните 15 дни от кампанията е забранено да се публикуват социологически проучвания. Преди да влезе в сила забраната, крайнодясната лидерка Джорджа Мелони и партията ѝ "Италиански братя", която има неофашистки корени, водеше в сондажите, което означава, че италианците може да изберат първото си от Втората световна война крайнодясно правителство, отбелязва Асошиейтед прес. На второ място, но на немного голяма разлика е бившият министър-председател Енрико Лета и левоцентристката му Демократическа партия.

Мелони е част от десен съюз с антиимигрантски настроения лидер на партия "Лига" Матео Салвини и Силвио Берлускони, трикратния премиер на Италия, оглавяващ създадената от него преди три десетилетия партия "Напред, Италия" ("Форца Италия"). Сложната италианска избирателна система облагодетелства коалициите, което означава, че демократите са в по-неизгодно положение, след като не успяха да се обединят в коалиция на подобна широка основа с левите популисти и центристите.

Ако Мелони стане премиер, тя ще бъде първата жена в Италия на тази длъжност. Но сформирането на жизнеспособна управленска коалиция може да отнеме седмици.

Изборите се произвеждат и в критичен за Европа момент на фона на войната в Украйна и галопиращите енергийни цени.

Право на глас имат близо 51 милиона италианци.

Гласоподавателите ще изберат 600 народни представители: 400 депутати и 200 сенатори.