Руският президент Владимир Путин повтори днес оправданията на войната си в Украйна, обвинявайки Запада, че не му е оставил друг изход, освен да нападне съседната страна и да причини огромни човешки и материални загуби на нея и на собствената си държава.

Говорейки преди традиционния Деветомайски парад на Червения площад в Москва в 75-я ден на войната, Путин заяви, че Западът е възнамерявал да използва Украйна за разправа с рускоезичното население с Донбас и е смятал да я въоръжи ядрено.

Няма никакви независимо установени факти в подкрепа на неговите аргументи, използвани преди руското нахлуване в Укрйна. 

„Всичко показваше, че сблъсъкът с неонацистите, бандеровците, на които заложиха САЩ и техните младши партньори, ще бъде неизбежен. Видяхме как се развива военната инфраструктура, как започнаха да работят стотици чуждестранни съветници, имаше редовни доставки. от най-модерните оръжия от страните от НАТО“, каза Путин.

"Опасността нарастваше всеки ден. Русия даде превантивен отпор на агресията. Това беше принудително, навременно и единствено правилно решение, решение на суверенна, силна, на независима държава", добави той.

Президентът каза, че в московския парад участват подразделения, които са  се били в Украйна в това, което Москва продължава да нарича "специална операция". 

Не се оправдаха очакванията на някои прогностици, че той ще обяви прерастването ѝ във "война" - термин, забранен от актуалното руско законодателство, що се отнася до руските действия в Украйна - или, че ще нареди мобилизация на резервистите. Не се оправдаха и други подробности, че руският президент ще обяви и някакъв вид "победа".

"Честно казано, наистина не очаквах Путин да направи такава тактическа грешка от трибуната на Мавзолея като обявяване на война или масова мобилизация - каза руският политолог Дмитрий Орешкин в интервю за базирания в Прага рускоезичен тв канал "Настояшчее время".  - И двете биха се отразили зле на имиджа му. Ако започнете война, това означава да признаете, че специалната операция не е приключила или е завършила с нищо, или се е оказала недостатъчна. По един или друг начин се възприема като дефект. И ако обявите мобилизация – това е същото. Това означава, че нямахме достатъчно сила, че Украйна оказа неочаквано мощна съпротива и сега трябва да каним нови хора, да набираме нова работна сила. Мисля, че де факто мобилизацията със сигурност ще стане, но тихо. Защото шумното съобщение е удар по престижа. А Путин беше зает само с престиж на този сайт".

"Какво каза на хората на 9-ти, освен вдъхновяващи думи? Нищо - коментира още Орешкин. - И това усещане за „нищо“ е много лоша новина за него, тъй като той влезе на територията на съседна суверенна държава, той, съвсем очевидно, е нарушил Устава на ООН, тъй като въвеждането на войски на всяка територия на която и да е държава без покана от това състояние се нарича агресия. А окупираната територия на тази държава се нарича окупация. И всичко това се потвърждава от решението на Общото събрание на ООН. И това е записано по думите на генералния секретар на ООН г-н Гутериш в Москва. Той го каза директно на Путин. Всичко това започна и всичко това, от гледна точка на Путин, беше функционално оправдано, ако имаше победа. И няма победа. Има само думи. И разочарованието започва".

След речта на Путин последва реакция в туитър на съветника на украинския президент Михайло Подоляк, който участва в преговорите на делегациите на двете страни.

"Нека го кажем отново. Страни от НАТО нямаше да атакуват Русия. Украйна не планираше да атакува Крим. Руската армия умира, не в защита на страната си, а в опит да окупира друга. Нямаше други рационални причини за войната освен болни империалистки амбиции".

Според Путин обаче "враговете на Русия" са се опитали "да използват терористи срещу нашата страна“. Президентът отправи призив за "слава на героите от войната", както нарече руските окупационни сили в Украйна.

„Те се опитаха да направят неприемливо разполагане на сили до нас“, каза още Путин за НАТО, „но ние предотвратихме това и това беше единственото правилно нещо, което можехме да направим“.

„Никога няма да изоставим традицията и родината си в разгара на русофобията, възхвалата на предателите и общия упадък на морала в другите страни“, добави той.

В парада в Москва участваха 11 хиляди военни, но авиационната му част беше отменена поради "неблагоприятни климатични условия".  Паради днес бяха насрочени в 27 руски града. В тях трябваше да участват общо 65 хиляди военнослужещи. Смята се, че досега Русия е изпратила в Украйна 180 хиляди свои военни.