Актрисата Меглена Караламбова получава почетен "Аскеер". Призът ще ѝ бъде връчен на церемония в театър "Българска армия", която ще се състои на 24 май, съобщи БТА.

Днес фондацията обяви номинациите в отделните категории. 

За "Изгряваща звезда" са номинирани екипът на спектакъла "Морфин" от Михаил Булгаков (Yalta Art Room), Зафир Раджаб - за режисурата на "Стая за гости“ от Петер Турини (театър „Възраждане“)  и сдружение "Суматоха“ за "Въпреки живота, всичко е любов” по Виктор Пасков (театър "Рачо Стоянов”– Габрово).

Поддържаща женска роля: Александра Василева за ролята й на Мунчо в "Народът на Вазов“, Бойка Велкова - за Гинка Илиева в "Големанов“ от Ст. Л. Костов (Народен театър), Лили Шомова - за Кристин в "Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг (театър "Възраждане").

Поддържаща мъжка роля са номинирани Йордан Ръсин за ролята му на Серж в "Господин нощ“, Малин Кръстев - за докторът и мисис Басет в "Лято и дим“ от Тенеси Уилямс (Малък градски театър "Зад канала“), Юлиан Вергов за Иван Вазов в "Народът на Вазов“.

За сценография са номинирани Мира Каланова за "Коприна“ по романа на Алесандро Барико, драматизация Александър Секулов (театър "Николай О. Масалитинов“, Пловдив), Никола Тороманов-Фичо за "Госпожица Юлия" и Робърт Уилсън и Мари Де Теста за "Бурята“ от Уилям Шекспир (Народен театър).

За костюмография са номинирани Марина Райчинова за "Коприна“, Юлиян Табаков за "Шахнаме: Сказание за Зал“ по Фердоуси (театър "Азарян"), Яши Табасоми за "Бурята“.

За театрална музика: Калин Николов за "Госпожица Юлия“, Николай Иванов за "Шахнаме: Сказание за Зал“ и Петя Диманова за "Коприна“.

За водеща женска роля: Елена Атанасова за Елена в "Липсващите 5“ от Алексей Кожухаров (арт център "Сити марк"), Мария Каварджикова за Пилар в "Една испанска пиеса“ и Светлана Янчева за Аурелия в "Една испанска пиеса“.

За водеща мъжка роля: Боян Младенов за Жан в "Госпожица Юлия“, Ириней Константинов за "Пер Гюнт" от Хенрик Ибсен (театър "София") и Малин Кръстев за Мариано в "Една испанска пиеса“.

За моноспектакъл: "Ива е онлайн“ на Ива Тодорова ("Театър 199"), "На живо“ на Александра Сърчаджиева и Радена Вълканова и "Полетът на къртицата“ на Полина Христова (Столичен куклен театър).

За режисура: Бина Харалампиева за "Една испанска пиеса", Диана Добрева за "Коприна“ и Стайко Мурджев за "Амадеус“ от Питър Шафър и "Укротяване на опърничавата“ от Уилям Шекспир.

За най-добро представление: "Бурята“, "Една испанска пиеса“ и "Опашката" от Захари Карабашлиев (театър "Иван Радоев“, Плевен).

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство получава актрисата Цветана Манева.

Тази година обект на внимание бяха над 90 представления, реализирани от 1 май 2021 г. до 30 април 2022 г.

Наградите  "Аскеер" са най-старите и единствени по рода си театрални награди у нас.