Очевидци разказват, че в окупирания от Русия Донецк в Източна Украйна комисиите по провеждане на т.нар. "референдум" за присъединяване към Руската федерация обикалят по домовете на хората и ги принуждават да гласуват.

В статус във Фейсбук журналистът Серхий Гармаш, главен редактор на интернет изданието "Остров", предупреждава за рисковете, които гласоподавателите поемат, ако откажат да пуснат бюлетина или отговорят отрицателно на въпроса на референдума. Той ги съветва как да избегнат опасните последствия от такова поведение. 

"От Донецк ми пишат, че така наречените комисии вече обикалят от къща на къща и предлагат да се гласува на прага, в тяхно присъствие. Хората нямат възможност да откажат да гласуват или да гласуват отрицателно, за да не се записва това от членовете на „комисиите“. Те питат какво да правят.

Предлагам на всички жители на окупираните територии, от съображения за сигурност, просто не отваряйте вратата, ако не чакате никого.

Ако вече сте посочили присъствието си вкъщи, тогава няма нужда да тръшвате вратата пред „комисията“, както направиха някои, които ме карат да се притеснявам за тях. Просто вземете учтиво бюлетината, напишете върху нея "Слава на СССР!" или "Путин е Бог" и го дайте на обикалящите. Така и бюлетината ще бъде невалидна, и вие няма да бъдете включени в списъка на враговете на Русия.

Гласуването отрицателно също е опасно. Освен това вашата позиция, освен за вас, все едно, няма значение за никого. Резултатите от "волеизявлението" пак ще бъдат нарисувани каквито са нужни.

Като цяло, не геройствайте, бъдете по-мъдри, опитайте се да оцелеете и да се спасите. Да потърпите остана малко. И след осем години окупация - то е, общо взето, съвсем малко".

От Донецк ми пишат, че така наречените комисии вече обикалят от къща на къща и предлагат да се гласува на прага, в тяхно присъствие. Хората нямат възможност да откажат да гласуват или да гласуват отрицателно, за да не се записва това от членовете на „комисиите“. Те питат как да бъдат.

Предлагам на всички жители на окупираните територии, от съображения за сигурност, просто не отваряйте вратата, ако не чакате никого.

Ако вече сте посочили присъствието си вкъщи, тогава няма нужда да тръшвате вратата пред „комисията“, както направиха някои, които ме карат да се притеснявам за тях. Просто вземете учтиво бюлетината, напишете върху нея "Слава на СССР!" или "Путин е Бог" и го дай на разходките. Така бюлетината ще бъде развалена и вие няма да бъдете включени в списъка на враговете на Русия.

Гласуването отрицателно също е опасно. Освен това вашата позиция, освен за вас, все още няма значение за никого. Резултатите от "волята" пак ще нарисуват това, от което се нуждаете.

Като цяло, не геройствайте, бъдете по-мъдри, опитайте се да оцелеете и да се спасите. Има относително малко време за издържане. И след осем години окупация - така че общо взето малко.