Известният експерт по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник по здравните въпроси в Столичната община заяви днес по БНР, че краят на пандемията от коронавируса се вижда и вече можем да си отдъхнем.

Той се позова на изявление на Световната здравна организация. По думите му COVID вирусът е станал по-малко опасен и смъртоносен.

"Трябва обаче да се има предвид, че всяка година имаме проблеми с респираторни инфекции през есенно-зимния сезон. Възпитаният и образован човек спазва някои правила - проветряване в публичните места. Който не е сигурен в имунната си система, не е лошо да носи маска. Много е важно да спазваме правилата, защото ще се появят и други инфекции", добави той.

Проф. Кантарджиев каза още, че адаптираните ваксини срещу COVID-19 изграждат имунитет срещу класическия вариант на вируса и срещу Омикрон.

"Всеки, който има предишните ваксини, може да си постави тази. Тя е само за бустер реимунизация. Осигурява напрегнат имунитет през следващите месеци", посочи Кантарджиев.

Той препоръча ваксината за хора със съпътстващи заболявания и с много контакти.